Forbes: Οι 45 ολιγάρχες που δεν έχουν υποστεί κυρώσεις - Στη λίστα ο Σαββίδης

Μια λίστα 45 Ρώσων ολιγαρχών έχει καταρτίσει το Forbes σημειώνοντας πως αν και έγιναν πλούσιοι την περίοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν εν τούτοις δεν έχουν υποστεί κυρώσεις ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή περιλαμβάνει και το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος σημειωτέον βρίσκεται στη λίστα που καταρτίζεται με τους πλουσιότερους ανθρώπους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο λόγος που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες με τις κυρώσεις είναι περίπλοκος, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πολλοί έχουν σπεύσει να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία.

Με τις task forces να αναζητούν περιουσιακά στοιχεία και τις υπόλοιπες διωκτικές αρχές από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία να ερευνούν τους Ρώσους ολιγάρχες το γεγονός πως δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο σύνολο των δισεκατομμυριούχων δείχνει να προκαλεί προβληματισμό, όπως τουλάχιστον καταγράφεται σε έγκυρα διεθνή μέσα όπως το Forbes.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι ολιγάρχες που δεν έχουν υποστεί κυρώσεις με τη σημείωση ότι πρόκειται διευθύνοντες σύμβουλους και μεγάλους μετόχους ρωσικών εταιρειών που είναι άγνωστοι όμως σε ΗΠΑ και ΕΕ αλλά «όλοι έχουν γίνει πλουσιότεροι υπό την κυριαρχία του Πούτιν» ενώ αυτοί με τη δύναμη και τον πλούτο που διαθέτουν ως αντάλλαγμα έχουν συμβάλει στη θεμελίωση της δύναμης του Βλαντιμίρ Πούτιν, της κλεπτοκρατίας και των ανισοτήτων που αυτός έχει επιβάλει.

Ως παράδειγμα αναφέρουν έναν εκ των πλουσιότερων Ρώσων ολιγαρχών τον Vagit Alekperov της Lukoil, η οποία παράγει το 2% του πετρελαίου παγκοσμίως με το Forbes να σημειώνει πως ενδεχομένως έχει αποφύγει τις κυρώσεις ως ένας είδος αντίβαρου σε αυτές που έχουν επιβληθεί στο αφεντικό της Rosneft.

Σε κάθε περίπτωση το Forbes καταγράφει τους 45 δισεκατομμυριούχους που έχουν μέχρι τώρα αποφύγει τις κυρώσεις και στη σχετική λίστα υπάρχει και το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, που βρίσκεται στο νούμερο 36 χωρίς αυτό να αποτυπώνει την περιουσιακή του κατάσταση. Ενώ υπάρχει και άλλο ένα ακόμη όνομα που έχει επενδύσει στην Ελλάδα αυτό του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ στο οποίο επίσης δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 22 Απριλίου συνεδριάζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των task forces ενώ στην ΕΕ έχει τεθεί ήδη θέμα ενός 6ου πακέτου κυρώσεων την ώρα που διερευνώνται στοιχεία προκειμένου να ενταχθούν νέα πρόσωπα συνδεδεμένα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αναζητούνται και τρόποι ώστε οι κυρώσεις να έχουν αντίκρισμα δεδομένης της δυνατότητας να αξιοποιούν τις μαύρες τρύπες της παγκόσμιας οικονομίας.