Γερμανία
Άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για τις χώρες ΕΕ από 15 Ιουνίου

Την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Βρετανία, την Ισλανδία, την Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν από τις 15 Ιουνίου πρότεινε πριν από λίγο στο υπουργικό συμβούλιο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Δεν φτάσαμε εύκολα σε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπήρξαν εντατικές συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους. Διευκρίνισε ακόμη ότι σε κάποιες χώρες η είσοδος σε τουρίστες ενδεχομένως να επιτρέπεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 15ης Ιουνίου, αναφέροντας ενδεικτικά την Ισπανία.

Σύμφωνα ακόμη με το έγγραφο που υπέβαλε ο κ. Μάας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση που βρίσκεται σε ισχύ για όλον τον κόσμο μέχρι και τις 14 Ιουνίου, θα αντικατασταθεί από λεπτομερή καταγραφή της κατάστασης για κάθε μία από τις περίπου 200 χώρες τις οποίες αφορά η οδηγία. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Και εξαρτάται από τον καθένα μας το εάν θα υπάρξει και δεύτερο κύμα», τόνισε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει πάντως να πραγματοποιήσει επιχείρηση επαναπατρισμού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Στελέχη της ελληνικής αγοράς τουρισμού που μίλησαν στο liberal.gr υποδέχονται με ικανοποίηση τις εξελίξεις από το μέτωπο της γερμανικής αγοράς, καθώς όπως λένε, δείχνουν αν μη τι άλλο, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έχει μια δυναμική, χωρίς αναταράξεις και γεγονότα που θα μας πήγαιναν πίσω.

Η προσέλκυση γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, αποτελεί φέτος μία από τις βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εξάλλου η Γερμανία μαζί με την Αυστρία είναι πρώτες στην λίστα του ελληνικού ενδιαφέροντος για σύναψη διμερών συμφωνιών, ενώ από τις πιο μικρές με τις οποίες γίνονται ήδη συζητήσεις ξεχωρίζουν το Ισραήλ, η Κύπρος,  βαλκανικές χώρες και η Πολωνία.

Σύμφωνα ωστόσο με τους συνομιλητές μας, κινήσεις σαν αυτές έχουν περισσότερο ψυχολογική σημασία, αφού η άρση της οδηγίας μια εβδομάδα νωρίτερα δεν αλλάζει επί της ουσίας κάτι. Ούτως ή άλλως η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με 29 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν θετική επιδημιολογική πορεία, έχει αποφασιστεί να επιτραπεί από τις 15 Ιουνίου και μετά. Αρχικά, η απελευθέρωση θα αφορά μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της επικράτειας.