180 χρόνια Εθνική Τράπεζα

Η πρώτη τράπεζα της χώρας «γιορτάζει» την ιστορική της πορεία και το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η μεγάλη συμβολή στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, τα ιδεώδη και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η εξέλιξη και οι αξίες της σημερινής εποχής.

Η επέτειος είναι ιστορική. Όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τους Έλληνες και την οικονομία της χώρας. Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος τα 180 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας καταγράψει μια πορεία συνυφασμένη με αυτήν του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στη διάρκεια της οποίας, θεμελίωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας, αναλαμβάνοντας διαχρονικά έναν θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας.

Σε αυτό το ορόσημο, για όλη την Ελλάδα, η Εθνική Τράπεζα, κοιτάζει με υπερηφάνεια την ιστορία της, που διαπερνά πλέον τρεις αιώνες, και καταγράφει τη συμβολή της στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας και της οικονομίας της. Είναι η Τράπεζα που υποστήριξε κάθε προσπάθεια και κάθε έργο, για να συμβάλλει στη δημιουργία μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας. Η Τράπεζα που στήριξε και στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και τα όνειρα και τις προσδοκίες ολόκληρων γενεών Ελλήνων.

Για εμάς τους Έλληνες, είναι η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα. Είναι όμως και η «μεγάλη μας φίλη».

Η πορεία της Εθνικής Τράπεζας ξεκινά το 1841. Στις 30 Μαρτίου της χρονιάς εκείνης, ιδρύεται, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα Α' διαμορφώνοντας το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Γίνεται έτσι αυτή που εισάγει τον θεσμό της τραπεζικής πίστης στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και αυτή που εκδίδει τα πρώτα χαρτονομίσματα. Ένα προνόμιο που κατέχει μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928.

Μεγαλώνει μαζί με τη νεοσύστατη Ελλάδα και τους πολίτες της. Τα πρώτα 30 χρόνια λειτουργίας της επεκτείνεται σε όλη χώρα και από τα μέσα του 19ου αιώνα συνδράμει αποφασιστικά στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, αναγκαίων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων. Ανάμεσά τους το σιδηροδρομικό δίκτυο, η κατασκευή λιμένων και έργων οδοποιίας. Στηρίζει όμως και το επιχειρείν της πρώτης περιόδου του ελληνικού κράτους χρηματοδοτώντας την ίδρυση ακτοπλοϊκών εταιριών και άλλων επιχειρήσεων.

Κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας χρηματοδότησαν τους απελευθερωτικούς αγώνες για τη διεύρυνση των εθνικών συνόρων σε όλη τη διάρκεια του 19ου αλλά και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Διαμορφώνοντας έτσι στη συνείδηση των Ελλήνων τον «εθνικός της ρόλο».

Παράλληλα, όμως πρωταγωνίστησε και στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών: ήταν αυτή που πρώτη εφάρμοσε την τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ καταστημάτων της το 1897, αλλά και αυτή που έφερε τα πρώτα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘50.

Η πολυσχιδής της δραστηριότητα περιέλαβε και σημαντική συνεισφορά στον πολιτισμό. Με κύριο μοχλό το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, που ιδρύθηκε το 1966 παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των καλών τεχνών και της επιστήμης.

Η Εθνική Τράπεζα σήμερα

Με την εμπειρία 180 χρόνων ισχυρής παρουσίας και συνεισφοράς, η Εθνική Τράπεζα εξελίσσεται συνεχώς σε έναν σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό οργανισμό, με κεντρική επιδίωξη τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για την οικονομία, το επιχειρείν και την κοινωνία.

Σήμερα, ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση της, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τραπεζική αγορά, αλλά διατηρώντας παράλληλα υψηλά ιδανικά και εταιρικές και κοινωνικές αξίες. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζει να δίνει το παρών σε κάθε εθνικό εγχείρημα, ενώ παράλληλα διευρύνει τις βάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Την ίδια στιγμή ενθαρρύνει την καινοτομία και την τεχνολογία, ενώ στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Στο επίκεντρό της παραμένει ο άνθρωπος. Για το λόγο αυτό η Εθνική συνεχίζει να τιμά την εμπιστοσύνη των πελατών της και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους πιο αποτελεσματικά, προσφέροντας μια νέα εμπειρία εξυπηρέτησης. Παράλληλα, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους της.

Την περίοδο αυτή, άλλωστε, υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού, και συνεχίζει δυναμικά την πορεία της με όραμα και αισιοδοξία, δημιουργώντας νέες προοπτικές, ενσωματώνοντας την τεχνολογική εξέλιξη και πρωτοπορώντας στην ψηφιακή εποχή με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Εθνική δημιουργεί αξία για την επόμενη μέρα. Στόχος της παραμένει να είναι η τράπεζα πρώτης επιλογής για τους ανθρώπους της, τους πελάτες και μετόχους, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για όλους εμάς.