Τουρκία: Ζεσταίνουν τις μηχανές ξενοδοχεία και Turkish Airlines

Ο Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε δεν διαφέρει πολύ από τον Ντόναλντ Τραμπ (ούτε) στην υπόθεση του κορονοϊού. Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλωστε, στην αρχή ισχυριζόταν πως η Τουρκία είναι πρακτικά άτρωτη, στη συνέχεια και υπό το βάρος της επέλασης του Covid-19 και της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των νεκρών επέβαλε άρον-άρον περιοριστικά μέτρα, ενώ τώρα βιάζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα. Και μάλιστα ισχυριζόμενος, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «ο ΠΟΥ, η διεθνής κοινότητα και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δείχνουν την Τουρκία ως πρότυπο (στη διαχείριση της κρίσης)»...

Ο Ερντογάν, όμως, μοιάζει και με τους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν σε κάτι: Την προσπάθειά του να κερδίσει πόντους μέσω της αποκαλούμενης «διπλωματίας του κορονοϊού». Έτσι, η Άγκυρα διατυμπανίζει συστηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι έχει δεχθεί αιτήματα από τις κυβερνήσεις 128 χωρών για να τις προμηθεύσει με ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό, αλλά και ότι έχει ικανοποιήσει ήδη τις μισές, δεχόμενη τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους.

Επειδή, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του γνωρίζουν πολύ καλά ότι και ο τουρκικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο και η παρτίδα θα κριθεί στην οικονομία, η οποία μοιάζει να είναι με το ένα πόδι στον γκρεμό, προσπαθούν άρον-άρον να βάλουν μπροστά τις μηχανές. Πρώτα από όλα δε σε δύο τομείς οι οποίοι αποτελούν κυριολεκτικά ακρογωνιαίους λίθους για τη χώρα, δηλαδή τον τουρισμό – που πέρυσι συνεισέφερε 34,5 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ, μέσω των 45 εκατ. αλλοδαπών που επισκέφθηκαν τη χώρα – και τις αερομεταφορές.

Ξενοδοχεία στο 60%

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα και δημοσίευσε αναλυτικά η εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της, η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας επιστρέφει με σχετικά γοργά βήματα σε μία σχετική κανονικότητα, με στόχο να μην χαθεί ολόκληρη η χρονιά. «Κλειδί» είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης το οποίο θα τρέξει άμεσα, με σκοπό να δοθεί το πράσινο φως που θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσουν ξενοδοχειακές μονάδες και εταιρείες ή ιδιώτες οι οποίοι επωμίζονται την μεταφορά των τουριστών.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, η μέγιστη πληρότητα που θα προβλέπεται για εκείνα τα οποία θα θεωρηθούν ασφαλή θα φτάνει στο 60%. Στην είσοδό τους, πριν και κατά τη διαδικασία του check-in, θα γίνεται συστηματική θερμομέτρηση των πελατών, θα προσφέρονται μάσκες σε όσους δεν διαθέτουν, ενώ θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τους κανόνες οι οποίοι θα ισχύουν κατά την περίοδο της διαμονής.

Παράλληλα, λόμπι, εστιατόρια και λοιποί χώροι συγκέντρωσης θα επανασχεδιαστούν ώστε να διασφαλίζονται επαρκείς αποστάσεις και θα απολυμαίνονται τακτικότατα, ενώ το ίδιο θα γίνεται και με τα δωμάτια, τα οποία θα μένουν υποχρεωτικά κενά για διάστημα τουλάχιστον 12 ωρών ανάμεσα σε διαδοχικούς επισκέπτες. Επίσης, αυστηροί κανόνες θα τηρούνται στις πισίνες όσον αφορά στην υγιεινή και τις αποστάσεις, ενώ τα γυμναστήρια και κέντρα ευεξίας θα παραμείνουν κλειστά.

Τέλος, πέρα από την ειδική ταχύρυθμη εκπαίδευση από την οποία θα περάσει το σύνολο του προσωπικού, προβλέπεται η ύπαρξη ειδικών χώρων καραντίνας σε όλα τα υπό λειτουργία ξενοδοχεία, για τις περιπτώσεις που θα εντοπίζονται κρούσματα της νόσου.

Η κυβέρνηση και οι παράγοντες του κλάδου δίνουν όμως ιδιαίτερη σημασία και στον λεγόμενο «ιατρικό τουρισμό», ο οποίος έχει αναπτυχθεί σημαντικά στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια. Για του λόγου το αληθές, τον Μάρτιο και πριν την επιβολή των μέτρων, η χώρα υποδεχόταν περίπου 2.000 επισκέπτες ημερησίως μόνο στα κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών, αριθμό τον οποίο ευελπιστεί να φτάσει ξανά και μάλιστα στη διάρκεια του καλοκαιριού!

Στον αέρα τα αεροπλάνα

Σε σχέση δε με τις αερομεταφορές και την εμβληματική Turkish Airlines, η επανάληψη των πτήσεων (που έχουν ανασταλεί πλήρως ως τις 28 Μαΐου) προβλέπεται να ξεκινήσει σταδιακά από τις αρχές του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με το τριμηνιαίο σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί και παρουσιάστηκε από την Hurriyet, το πρώτο στάδιο του Ιουνίου θα αφορά την πραγματοποίηση του 60% των πτήσεων εσωτερικού προς όλους τους προορισμούς, καθώς και την επανάληψη των πτήσεων εκτός συνόρων, προς 22 προορισμούς σε 19 χώρες και με συχνότητα 75 την εβδομάδα.

Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται Καναδάς, Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα, Αφγανιστάν, Καζακστάν, Σιγκαπούρη, Ισραήλ, Κουβέιτ, Γεωργία, Λευκορωσία και Λίβανος – καθώς και Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Νορβηγία από την Ευρώπη.

Εφόσον δε όλα πάνε καλά, τότε οι προορισμοί στο εξωτερικό θα αυξηθούν στους 103 τον Ιούλιο και τους 160 τον Αύγουστο, ενώ η συχνότητα των πτήσεων θα αυξηθεί σε 572 και 937 αντιστοίχως.

AP Photo/Emrah Gurel