Αφγανιστάν
Συνέλευση αποκλειστικά με άνδρες στην Καμπούλ για τη νομιμοποίηση των Ταλιμπάν

«Η υπακοή στους ηγέτες» είναι η πιο βασική αρχή του ισλαμικού συστήματος του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα Πέμπτη αξιωματούχος των Ταλιμπάν στη διάρκεια της συνεδρίασης μεγάλου συμβουλίου στην Καμπούλ στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες θρησκευτικοί ηγέτες και γηραιοί των αφγανικών φυλών με στόχο τη νομιμοποίηση του καθεστώτος.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει σχεδόν καμία πληροφορία για τη συνέλευση αυτή, που έχουν συγκαλέσει οι Ταλιμπάν και στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά άνδρες.

Φαίνεται ότι μοιάζει με μια «λόγια ζίργκα», παραδοσιακή συνέλευση γηραιών με στόχο τη λήψη αποφάσεων, ένα μέσο που έχουν χρησιμοποιήσει αρκετοί Αφγανοί ηγέτες στο παρελθόν, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος Άσραφ Γάνι.

Ο Γάνι το 2020 είχε συγκαλέσει μια λόγια ζίργκα προτού αποφασίσει να αφήσει ελεύθερους εκατοντάδες κρατούμενους Ταλιμπάν με στόχο την προώθηση των ενδοαφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν άδεια να παραστούν στη συνέλευση αλλά κάποιες ομιλίες μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο, οι περισσότερες από τις οποίες καλούσαν σε ενότητα και στήριξη του ισλαμιστικού καθεστώτος.

«Η υπακοή είναι η πιο σημαντική αρχή του συστήματος», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Χαμπιμπουλάχ Χακάνι, που προεδρεύει της συνέλευσης η οποία πραγματοποιείται στο Πολυτεχνείο της Καμπούλ. «Πρέπει να υπακούμε στους ηγέτες μας σε όλα τα θέματα ειλικρινά και πραγματικά και πρέπει να υπακούμε σωστά», πρόσθεσε.

Η συνέλευση πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, ενώ άφησε και χιλιάδες άστεγους.

Σήμερα εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συνομιλήσουν στο Κατάρ με στελέχη των Ταλιμπάν για την κατάρτιση ενός μηχανισμού προκειμένου να αποδεσμευθούν αφγανικοί πόροι, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς μόνο.

Πριν καν τον σεισμό οι Ταλιμπάν δυσκολεύονταν να κάνουν τη μετάβαση από μια ομάδα ανταρτών που πολεμούσε επί 20 χρόνια τις αμερικανικές δυνάμεις σε μια κυβέρνηση.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στα μέσα Αυγούστου 2021 το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε μια βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, καθώς η διεθνής κοινότητα διέκοψε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χώρα.

Πηγή των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη συνέλευση – που θα διαρκέσει τρεις ημέρες-- θα μπορούν να επικρίνουν την κυβέρνηση αλλά και ότι ακανθώδη ζητήματα, όπως η εκπαίδευση των κοριτσιών, θα συζητηθούν.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στη συνέλευση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, εκτίμησε χθες Τετάρτη μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTA ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους, καθώς θα εκπροσωπούνται από τους άνδρες συγγενείς τους.

Περιορισμένα δικαιώματα

«Οι γυναίκες είναι οι μητέρες μας, οι αδελφές μας, τις σεβόμαστε πολύ. Όταν οι γιοι τους συμμετέχουν στη συνέλευση, αυτό σημαίνει ότι, κατά μία έννοια, συμμετέχουν και αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι τους στηρίζει η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του Αφγανιστάν.

Έχουν επαναφέρει την αυστηρή εκδοχή τους του ισλάμ, η οποία είχε σημαδέψει και το πρώτο τους καθεστώς (1996-2001), περιορίζοντας σημαντικά τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τον δημόσιο τομέα, έχει περιοριστεί το δικαίωμά τους στις μετακινήσεις, ενώ έχουν κλείσει τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων. Επίσης, είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Μιλώντας από τη συνέλευση ένας σημαντικός ιμάμης δήλωσε ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να ανατρέψει το καθεστώς, θα αποκεφαλιστεί. «Αυτή η σημαία (των Ταλιμπάν) δεν υψώθηκε εύκολα και δεν θα κατέβει εύκολα», δήλωσε ο Μουζίμπ ουρ Ράχμαν Ανσάρι.

«Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν θα πρέπει να συμφωνήσουν (…) ότι όποιος διαπράξει την παραμικρή ενέργεια ενάντια στην ισλαμική μας κυβέρνηση θα πρέπει να αποκεφαλίζεται και να εξοντώνεται», πρόσθεσε.

Τα μέσα ενημέρωσης του Αφγανιστάν έχουν αναφερθεί επίσης στο ενδεχόμενο στη συνέλευση να εμφανιστεί και ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο οποίος δεν έχει φωτογραφηθεί ή μαγνητοσκοπηθεί ποτέ δημοσίως αφότου οι ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία.

Ο Αχουντζάντα ζει στην Κανταχάρ, πνευματικό κέντρο των Ταλιμπάν, και έχει δώσει στη δημοσιότητα μόνο ηχογραφημένες ομιλίες του, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.