Το Ολοκαύτωμα κι εμείς

Πριν από λίγους μήνες κι όταν ανακοινώθηκαν τα νέα για την ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου για τον κορονοϊό, η γνωστή για το χιούμορ της και φίλη Λέα Αλτσέχ έκανε στη σελίδα της στο φέισμπουκ το εξής σχόλιο το οποίο μεταφέρουμε από μνήμης: «Πανηγυρίζετε τώρα για το πατριωτάκι, τον Έλληνα τον Μπουρλά για το εμβόλιο. Αν όμως πάει κάτι στραβά τότε θα θυμηθείτε ότι είναι Εβραίος».

Αυτό το σχόλιο συνοψίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη σχέση μας με ό,τι έχει απομείνει από τις άλλοτε πολυπληθείς εβραϊκές κοινότητες αλλά και το Ολοκαύτωμα. Ο αντισημιτισμός, η εβραιοφοβία, όπως χαρακτηρίζει το φαινόμενο ο Πιέρ Αντρέ Ταγκιέφ είναι διαρκώς εδώ και αφορά όλους τους πολιτικούς χώρους. 

Οι πιο μορφωμένοι τον μασκαρεύουν με σχόλια για το κερδοσκοπικό παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο και τους τραπεζίτες πάντα με αρνητικό πρόσημο, τις όλο νόημα αναφορές «στους Ρότσιλντ». Άλλοι κατά καιρούς προσπάθησαν να κρύψουν τον αντισημιτισμό τους κάτω από την καφίγια του Γιασέρ Αραφάτ με πρόσχημα τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ, η Εκκλησία της Ελλάδος μόλις επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου απαγόρευσε το «κάψιμο του Ιούδα» το Πάσχα, δηλωμένοι αντισημίτες και αρνητές του Ολοκαυτώματος κατέλαβαν βουλευτικά έδρανα και υπουργικούς θώκους ενώ υπάρχουν και καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας που καταδικάζουν αυτό τον ειδεχθή ρατσισμό, χωρίς όμως να μπορούν να αποφύγουν ένα «ναι μεν αλλά» όπου το «αλλά» είναι πάλι το Ισραήλ, οι Ρότσιλντ και όλα όσα υποδηλώνουν ατόφια, ρατσιστική προκατάληψη.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο, μιλάμε ανοιχτά για το Ολοκαύτωμα πιο πολύ από ποτέ, τα ΜΜΕ δεν νοείται να μην τιμήσουν τη σημερινή ημέρα με αφιερώματα, η κοινή γνώμη αντιδρά μαζικά στα σόσιαλ μήντια στις αντισημιτικές επιθέσεις, στα σχολεία σήμερα θα αφιερωθούν δύο ώρες στην επέτειο και το πιο σημαντικό είναι ότι από το Μάρτιο η χώρα μας θα αναλάβει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Δεν είναι ούτε αντίφαση ούτε κάποιου είδους ανισορροπία. Είναι μια διαρκής, αέναη πάλη με την αρχαιότερη και ιστορικά αδιάλειπτη προκατάληψη στην ιστορία του ανθρώπου που ξεκινά από τη βαθιά αρχαιότητα και προηγείται αιώνων της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ.

Στις παρέες μας αρέσει να παρατηρούμε την έκπληξη στα βλέμματα των φίλων μας όταν τους λέμε ότι η αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή του κόσμου ίσως να βρίσκεται στην Ελλάδα, στη Δήλο και ότι από τους ιδρυτές της ΓΣΕΕ και τους πρωτεργάτες του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας ήταν ο Αβραάμ Μπεναρόγια. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία αγνοεί ότι ο εβραϊσμός βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνική ταυτότητας περιγράφει και το πρόβλημα.

Όταν αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική ταυτότητα είναι κάτι ευρύτερο που περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά συστατικά στοιχεία ίσως και να καταλάβουμε ότι το μίσος στον Εβραίο είναι στην πραγματικότητα άρνηση αυτού που είμαστε ως Έλληνες.
Η φετινή χρονιά είναι η χρυσή ευκαιρία να ανοίξει, επιτέλους, κι αυτή η συζήτηση.