Γιατί η 6η Απριλίου είναι πιο σημαντική από την 7η...

Του Νίκου Φιλιππίδη

Όπως έλεγε παλαιότερα ο W. Munchau των Financial Times, «όταν η γερμανική οικονομική αγραμματοσύνη συναντά την ελληνική διπλωματική αγραμματοσύνη, τίποτα καλό δεν βγαίνει».

Είναι αντιληπτός ο πολιτικός καιροσκοπισμός της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Εξίσου αντιληπτή ωστόσο είναι και η διπλωματική ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Αλήθεια ποιο μέλος της διακρίνεται είτε λόγω σπουδών είτε λόγω μιας έμφυτης ικανότητας στο διπλωματικό πεδίο;

Κάπως έτσι καταλήξαμε στο προσεχές Eurogroup της Παρασκευής, η Ελλάδα να αποτελεί τέταρτο θέμα στην ημερήσια διάταξη και με την κυβέρνηση να μην έχει καταλάβει από που της ήρθε.

Να έχει δεχτεί τα πάντα ως προς το περιεχόμενο και να μην έχει κλείσει η συμφωνία.

Να θέλει να δημοσιοποιήσει κάτι να «πιαστεί», όπως ένα τηλεφώνημα με την Angela Merkel και ο εκπρόσωπος της να την επιπλήττει πριν καν μιλήσει μαζί της.

Να ψάχνει τον Thomsen να τον βρίσκει στην Τζαμάικα και να της λέει ότι θα βρίσκεται από την Τετάρτη στην Μάλτα.

Να ψάχνει κάποιον να μιλήσει σε υψηλό επίπεδο από τους υπόλοιπους θεσμούς και να την στέλνουν πάλι στον Κοστέλο και μάλιστα να πρέπει να νιώθει και ευγνωμοσύνη που της έκλεισαν το ραντεβού.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, πως από το περιορισμένο περιεχόμενο της δεύτερης αξιολόγησης στο οποίο τα «αγκάθια» περιορίζονταν μόλις στα εργασιακά και συγκεκριμένα στον συνδικαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση κατέληξε να έχει αποδεχτεί μέτρα ύψους 4 δις. ευρώ και την μαζική πώληση μονάδων της ΔΕΗ και όμως η συμφωνία να μην έχει κλείσει!

Στην κυβέρνηση δεν έχουν ούτε την στελέχωση ούτε την κατάρτιση για να διαπραγματεύονται. Είναι σαφές ότι δεν έχουν καταλάβει ούτε πως παίζεται το παιχνίδι ούτε καν ποιο είναι το παιχνίδι…

Είπε χτες η Christine Lagarde ότι «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμο όπως στις συντάξεις και το φορολογικό για να στηριχθεί η ανάκαμψη και να απελευθερωθεί η ανάπτυξη». Έχουν καταλάβει τι εννοεί; Το ενστερνίζονται; Αν όχι τι θα πουν στους πολίτες και τους βουλευτές όταν θα φέρουν τα μέτρα στην Βουλή;

Είπε και κάτι άλλο η επικεφαλής του ΔΝΤ, «η Ελλάδα χρειάζεται και χαμηλότερο χρέος για να είναι βιώσιμο και να συντελέσει στην αύξηση της παραγωγικότητας». Μαζί με τις δηλώσεις της επικεφαλής, μια ομάδα οικονομολόγων του ΔΝΤ παρουσίασε χτες μια έκθεση για την παραγωγικότητα (η Ελλάδα βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα) σε προηγμένες οικονομίες οι οποίες χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Γράφουν οι οικονομολόγοι: η μειωμένη παραγωγικότητα οφείλεται στην εξασθένιση εξάπλωσης της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Επίσης στην μειωμένη παραγωγικότητα συντελεί η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η συσσώρευση αδύναμου από πλευράς ικανοτήτων ανθρώπινου κεφαλαίου. Σου λέει δηλαδή, κάνε παράλληλα με τα μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές, στην παιδεία, την αγορά εργασίας, την έρευνα, την τεχνολογία, ώστε να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να ανακάμψεις.
Τι κάνει η κυβέρνηση αντ' αυτού;

Εξαντλημένη από αυτό που κατάλαβε ως διαπραγμάτευση, δέχεται πλέον τα πάντα με στόχο να κλείσει όπως όπως την συμφωνία και να απολαύσει στην συνέχεια τους καρπούς μιας διακυβέρνησης, «αλά ελληνικά». Ο επικεφαλής της ο πρωθυπουργός με την ησυχία του να κάνει αυτό που ξέρει καλά ένας Έλληνας πολιτικός, να εγκαινιάσει έναν δρόμο. Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ πιο σημαντική για αυτήν από την Παρασκευή 7 Απριλίου, η Πέμπτη 6 Απριλίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει τις σήραγγες στα Τέμπη..