Νικόλαος Μπακατσέλος
Δυο αμερικανικά funds έτοιμα να επενδύσουν πάνω από 1 δισ. δολάρια

Την αποκάλυψη ότι δύο αμερικανικά private equity funds θελουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά τουρισμού, κεφάλαια ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, κάνει στο liberal.gr ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανο Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. 

Στέκεται ιδιαίτερα στο αμερικανικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τον τομέα της ενέργειας, επισημαίνει ότι αφορά ιδιαίτερα στις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ επιβεβαιώνει τη πληροφορία ότι πολύ σύντομα, θα ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή αμερικανική εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία ενδιαφέρεται για μεγάλες επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. 

Εκτιμά ότι εφόσον καταφέρουμε να ξεπεράσουμε θέματα γραφειοκρατίας και να ξεκινήσουν δυναμικά όλες οι μεταρρυθμίσεις, τότε επενδύσεις σαν τις παραπάνω, θα συμβάλουν ώστε να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για ανάπτυξη 2,8% της οικονομίας. Ενώ ερωτηθείς κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί φέτος από τη γεωπολιτική ρευστότητα, απαντά ότι πάντα θα υπάρχουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι εμπορικοί πόλεμοι, ωστόσο μάλλον θα δούμε μια χαλάρωση αυτής της πίεσης εκ μέρους του Προέδρου Τραμπ - με εξαίρεση τα δίκτυα 5G-  λόγω των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. 

Εκτιμά επίσης ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, θα βελτιωθεί και η κατάσταση στην Ευρωζώνη, θεωρεί επομένως ότι φέτος μπορεί να μην έχουμε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη διεθνώς, ωστόσο δεν πρόκειται να δούμε ύφεση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Συμμετείχατε στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, και μαθαίνουμε ότι υπήρχε έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, με έμφαση σε ενέργεια, υποδομές, real estate. Δώστε μας μια πιο σαφή εικόνα…

Υπάρχει ενδιαφέρον παντού. Η γενική εικόνα είναι αυτή. Ειδικότερα όμως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας, δίχως να μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο από αυτό, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από συζητήσεις.

Το ρωτώ γιατί σύμφωνα με την ενημέρωση από την ελληνική πλευρά μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη με στελέχη 22 αμερικανικών ομίλων, αλλά και τις πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον εκτός της ενέργειας, στα μεγάλα λιμάνια, και για συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις...

Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εταιρείες που θα αποκρατικοποιηθούν, όπως για τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, και φυσικά για τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτά μπορώ να σας πω.

Ακούγεται ότι μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες ΑΠΕ ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, αλλά και ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε επενδύσεις σε αιολικά, φωτοβολταϊκά, ακόμη και στη κατασκευή μπαταριών.…

Επιβεβαιώνω την πληροφορία. Όντως αυτή η εταιρεία θα ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, και όντως ενδιαφέρεται για μεγάλες επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια. Δεν γνωρίζω αν το ενδιαφέρον αφορά και στη κατασκευή μπαταριών. Τα δύο προηγούμενα ωστόσο ισχύουν. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή παίκτη στη πράσινη αγορά των ΗΠΑ. Και τα εγκαίνια του γραφείου της εταιρείας στην Αθήνα, είναι κάτι που θα το δούμε να ξεδιπλώνεται άμεσα. 

Σε επίπεδο τουριστικών projects, θα έχουμε συνέχεια φέτος, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε πέρυσι, με την επέκταση της αλυσίδας Wyndham, και την εξαγορά από την Blackstone ξενοδοχείων της Luis; 

Νομίζω ότι θα υπάρξει συνέχεια και φέτος. Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 2 private equity funds, τα οποία θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κεφάλαια, πάνω από 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ενδιαφέρον μπορεί να αφορά και στο μέτωπο του Ελληνικού, όπου ένα μεγάλο σκέλος των έργων, αφορά στον τουρισμό.  Σας θυμίζω εξάλλου το ενδιαφέρον δύο αμερικανικών εταιρειών για το καζίνο του Ελληνικού.

Στο μέτωπο της καινοτομίας, θα δούμε αντίστοιχες κινήσεις με εκείνες της Cisco και της Pfizer που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν κέντρα τεχνολογίας;

Στον τομέα αυτό, όλοι αναμένουν να δουν τα δύο αυτά projects να ξεκινούν. Όταν αυτό γίνει, τότε μπορεί να έλθουν και άλλοι τεχνολογικοί παίκτες. Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, και γίνουν πράξη οι εξαγγελίες, τότε μπορεί να εμφανιστούν και άλλες εταιρείες. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε.

Βλέπετε ότι πολλά από τα παραπάνω θα τα δούμε να ξεδιπλώνονται άμεσα, δηλαδή μέσα στο 2020 ή αργότερα σε βάθος χρόνου;

Το σκέλος της Pfizer και της Cisco, ελέγχεται από τους ίδιους, αλλά νομίζω ότι θα τα δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στο 2020. Το ίδιο πιστεύω και για όλα τα παραπάνω σχέδια στα οποία αναφερθήκαμε. Αν όχι μέσα στο πρώτο εξάμηνο, σίγουρα μέσα στο πρώτο εννεάμηνο. Διότι ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, απαιτούν προετοιμασία, και θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του έτους.

Ας πάμε στην οικονομία. Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, επιθετικές εμπορικές ενέργειες Τραμπ, αβεβαιότητα ενόψει των αμερικανικών εκλογών, οξύς ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας-Δύσης για τη τεχνολογική υπεροχή, εντάσεις στη Μ. Ανατολή. Συμφωνείτε ότι η γεωπολιτική και οικονομική ρευστότητα είναι αυτές που καθορίζουν το 2020;

Αυτό που αποκόμισα από τις επαφές μου στην Ουάσινγκτον τόσο με φορείς, όσο και με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, είναι ότι η ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχισθεί. Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι εμπορικοί πόλεμοι, αλλά μάλλον φέτος θα δούμε μια χαλάρωση αυτής της πίεσης, λόγω των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. 

Εκτιμώ ότι θα υπάρξει χαλάρωση, επειδή έχει διαπιστωθεί από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση ότι ο εμπορικός πόλεμος προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη. Σε θέματα βέβαια, όπως τα δίκτυα 5G, προφανώς και δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση. Επίσης εκτιμώ ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, θα βελτιωθεί και η κατάσταση στην Ευρωζώνη. Επομένως, θεωρώ ότι το 2020, μπορεί να μην έχουμε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη διεθνώς, ωστόσο θα έχουμε ανάπτυξη. Με λίγα λόγια, δεν βλέπω ύφεση το 2020.

Σ' αυτό το ρευστό περιβάλλον η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεται ίσως με ρυθμούς χαμηλότερους των επιθυμητών, ενώ ο πήχης για ανάπτυξη 2,8% θεωρείται φιλόδοξος. Ποια η γνώμη σας; 

Είμαι αισιόδοξος ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη. Εφόσον καταφέρουμε να ξεπεράσουμε θέματα γραφειοκρατίας και να ξεκινήσουν δυναμικά όλες οι μεταρρυθμίσεις, νομίζω ότι ο στόχος 2,8% είναι εφικτός.