Νέα κατηγοριοποίηση στο Χ.Α. με στόχο την καλύτερη «ανάγνωση» της αγοράς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα νέο διαχωρισμό της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. με στόχο την καλύτερη «ανάγνωση» της αγοράς από Έλληνες και ξένους διαχειριστές οι οποίοι συναντούν σημαντικούς σκοπέλους λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας αρκετών μετοχών θα κάνει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα μέσα Ιανουαρίου 2017.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκ. Λαζαρίδης σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου την Τετάρτη, δρομολογείται μια νέα έκδοση στο σύστημα ΟΑΣΗΣ που θα οριοθετεί τρεις νέες κατηγορίες στην Κύρια Αγορά. Στην πρώτη κατηγορία θα είναι οι μετοχές υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας (θα περιλαμβάνει τις περισσότερες μετοχές του FTSE 25), στη δεύτερη θα είναι μετοχές με ηπιότερη συναλλακτική δραστηριότητα (κυρίως μεσαίας αποτίμησης) και στην τρίτη οι χαμηλής εμπορευσιμότητας

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, ενώ ανάλογα με τις αλλαγές αυτές, θα αλλάξει και ο τρόπος κλεισίματος των μετοχών, με τροποποίηση του αλγόριθμου υπολογισμού τιμής κλεισίματος.

Απώτερος στόχος και αυτής της παρέμβασης της διοίκησης του Χ.Α. είναι η μεγαλύτερη ευκρίνεια και η καλύτερη ανάγνωση της αγοράς.

Οι εγγενείς παθογένειες της αγοράς

Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια – παρά τις παρεμβάσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση – η αγορά διακρίνεται από σημαντικές παθογένειες, που έγκεινται στο γεγονός ότι όλη η ρευστότητα κατευθύνεται στους τίτλους του Large Cap και στις τράπεζες, ενώ αρκετές ποιοτικές μετοχές άξιων, εξωστρεφών και διεθνοποιημένων εταιρειών, μένουν στο περιθώριο των συναλλαγών.

Κύριο πρόβλημα της αγοράς είναι η μη δραστηριοποίηση του retail που όντας εξοβελισμένο μετά από μια 15ετία απογοητευτικών αποδόσεων, πενιχρής εμπορευσιμότητας και γενικώς αφιλόξενης πολιτικής, έχει αποτραβηχτεί από την αγορά. Το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι ενεργοί κωδικοί έχουν κατέλθει σε αρνητικά ρεκόρ 20 και πλέον ετών, μαρτυρά τη γενικότερη εικόνα.

Βεβαίως, οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αλλάξει, οι επενδύσεις πλέον γίνονται πιο… γκρουπαρισμένα και πιο οργανωμένα, μέσω διαχειριστών και επαγγελματιών, όμως, όπως και να 'χει, πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που ανακυκλώνει τη ρευστότητα σε μια συγκεκριμένη «κάστα» μετοχών.

Συζητήσεις με Κίνα και Ιράν για «ανταλλαγή» ETFs

Ο κ. Λαζαρίδης, αναφερόμενος στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο όμιλος για την περαιτέρω ισχυροποίησή του στο διεθνές στερέωμα αλλά και προσπαθώντας να εμπλουτίσει τα διαθέσιμα προϊόντα του, γνωστοποίησε ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με Κίνα και Ιράν για την «ανταλλαγή»… καλαθιών μετοχών, δηλαδή ETFs.

Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι ώστε γκρουπ μετοχών από την Κίνα και το Ιράν να γκρουπαριστούν σε ETFs και να εισαχθούν στο Χ.Α. όπως επίσης το αντίστροφο να γίνει και από τη χώρα μας.

Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό του 2016, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι οι  αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης είχαν συνολικά καλύτερη πορεία το 2016 σε σχέση με τις ώριμες. Επίσης ανέφερε ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει πτώση της επιρροής των τραπεζών κάτι που καθρεφτίζεται και στα χρηματιστήρια, ενώ η πραγματική οικονομία δείχνει να βγαίνει με έμφαση στο προσκήνιο.

Στο Χ.Α. το 2016 υπήρξε πτώση του τζίρου περί το 20% με 25% έναντι του 2015, ενώ και στην Ευρώπη υπήρξε μείωση στην αξία συναλλαγών κατά μέσο όρο 16,5%. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εταιρειών, επισήμανε ότι η εικόνα που έδειξαν τα 6μηνο του 2016 είχε κάποια θετικά στοιχεία, αρκετές περιόρισαν τις ζημιές, ενώ άλλες γύρισαν σε κέρδη.

Επίσης, το 2016 υπήρξε αύξηση των χρηματικών διανομών, (μερίσματα, προμερίσματα, διανομές αποθεματικών επιστροφές κεφαλαίου) από την πλευρά των εισηγμένων.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της αγοράς ομολόγων του Χ.Α. κατά το 2016 με την εισαγωγή της House Market αλλά και της MLS, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει βούληση και ενδιαφέρον για συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Τέλος, χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά την αναγνώριση του Χ.Α. από την αμερικανική κεφαλαιαγορά ως Designated Οffshore Securities Market

Ιακ. Γεωργάνας: Το πολιτικό ρίσκο παραμένει μεγάλο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, επισήμανε ότι «το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα – μετά από μια 7ετία συρρίκνωσης του ΑΕΠ - σχετική ισορροπία στο ισοζύγιο πληρωμών, όχι όμως και αλλαγή στην ψυχολογία».

Τόνισε ότι οι αγορές παραμένουν δύσπιστες σε σχέση με το αν μπορούμε να πετύχουμε όσα έχουμε συμφωνήσει και γι' αυτό τηρούν επιφυλακτική στάση. Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ότι «ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προσδοκίες μας για κλείσιμο αξιολόγησης, ποσοτική χαλάρωση κ.λπ. θα πραγματοποιηθούν. Οι πιθανότητες να γίνει αυτό, φτάνουν στο 80-85%. Όμως, αν προσθέσουμε σ' αυτά τα δεδομένα και το πολιτικό ρίσκο, τον παράγοντα πολιτική σταθερότητα, τότε τα ποσοστά αισιοδοξίας μειώνονται στο 50% για να επιτευχθούν οι στόχοι», επισήμανε ο κ. Γεωργάνας.