Φωτογραφία αρχείου
Η νέα μόδα των Mezz στην ελληνική αγορά

Τι είναι αυτά τα Μezz που σιγά σιγά ακούγονται από επενδυτές γύρω μας και μπορεί να ξυπνήσουν το μεγάλο μέρος των χαμένων επενδυτών-κερδοσκόπων, που άνοιξαν κωδικούς σε πλατφόρμες και ασχολούνταν με κρυπτονομίσματα και κάθε λογής κερδοσκοπικό αντικείμενο στις διεθνείς αγορές.

Μήπως τελικά ήρθε η ώρα που το ΧΑΑ θα πάρει πίσω την χαμένη 15ετία με αφορμή τις μετοχές των Μezz που θα λειτουργήσουν ως μαγνήτης σε μικροεπενδυτές, που θα διαφημίζουν τα κέρδη τους, και θα διαφημίζουν το ΧΑΑ σε μια μεγάλη ομάδα των χαμένων κερδοσκόπων της χώρας. Μήπως τελικά γυρίσουν πίσω να κερδίσουν εύκολα χρήματα, σε φθηνές μετοχές, με ένα διαφαινόμενο θετικό επενδυτικό story;

Kάτι λοιπόν φαίνεται να αλλάζει στην ελληνική αγορά, που ψάχνει να βρει τους χαμένους βηματισμούς της και να επανέλθουν οι παίκτες της χαμένης 15ετίας! Τα γεράκια μυρίστηκαν εύκολα κέρδη και ως γρήγοροι παίκτες, βρήκαν την χρυσή ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με κάτι επιτέλους και στο ΧΑΑ, που πιθανότατα θα πάρει την σκυτάλη από τις ορδές των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα του ενός σεντ, οι οποίοι θα αναζητήσουν τις τύχες τους σε κάτι που έχει και ένα υπόβαθρο από πίσω του και περισσότερες πιθανότητες για κέρδη!

Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά ευπρόσδεκτη, καθώς το Galaxy Cosmos Mezz και το Sunrise Mezz που εισήχθησαν προχθές, αποτελούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού, στις οποίες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς εισέφεραν μεγάλο μέρος των ομολόγων μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας, γνωστά ως mezzanine, καθώς και ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης (junior notes). Τα mezzanine είναι αυτά που εμπεριέχουν αξία: Σύμφωνα με την αποτίμηση που διενήργησε η Grant Thornton στην Galaxy Cosmos Mezz, τα mezzanine ομόλογα αποτελούν το 94,52% του ενεργητικού της εταιρίας, ενώ στην Sunrise Mezz τα mezzanine ομόλογα αποτελούν το 99,64% του ενεργητικού.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη διανομή δωρεάν στους μετόχους της των μετοχών της Sunrise Mezz με αναλογία 1 μετοχή της Sunrise Mezz για κάθε 7 μετοχές της τράπεζας, ενώ η αναλογία για τους μετόχους της Alpha Bank ήταν 1 μετοχή Galaxy Cosmos για κάθε 27 μετοχές Alpha. Πρόκειται για δύο ειδικού τύπου επενδυτικά σχήματα, υψηλού κινδύνου, η επιτυχία των οποίων στηρίζεται στο βαθμό ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων από «κόκκινα» δάνεια που συνδέονται με τις mezzanine ομολογίες. Οι ομολογίες ενδιάμεσου κινδύνου βρίσκονται κάτω από τις υψηλής εξασφάλισης ομολογίες (senior notes) και υψηλότερα από τις ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης (junior notes).

Η αξία των δυο εταιριών προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από δυο στοιχεία: την πορεία των ανακτήσεων από «κόκκινα» δάνεια και την ποιότητα των εγγυήσεων με τα οποία συνδέονται τα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν, και δεύτερον από την αποτίμηση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Η επιτυχής εκτέλεση των business plan, η επιτάχυνση της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας, η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της αποτίμησης των ομολόγων που έχουν οι δύο εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό τους.

Μέχρι στιγμής οι εταιρίες αυτές έχουν έναν μεγάλο σύμμαχο: την αγορά ακινήτων, η εξαιρετική πορεία της οποίας βοηθά αποφασιστικά στις ανακτήσεις. Στον αντίποδα, οι ατελείωτες δυσλειτουργίες στους πλειστηριασμούς, (με τελευταία την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί μετά από αποφάσεις του Αρείου Πάγου), δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες για την επίτευξη των στόχων ανάκτησης που προβλέπονται στα business plan.

Εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο είναι επίσης το waterfall, η προτεραιότητα του προγράμματος κλιμακωτών αποπληρωμών, δηλαδή με ποια σειρά και προτεραιότητα θα πληρωθούν από τα έσοδα των ανακτήσεων οι δικαιούχοι. Τα waterfall τόσο του Sunrise Mezz όσο και του Galaxy Cosmos Mezz όπως και του Phoenix Vega Mezz προβλέπουν την αποπληρωμή των τόκων των mezzanine με υψηλή προτεραιότητα πριν την αποπληρωμή του κεφαλαίου των senior ομολόγων.

Αντίθετα,το waterfall της πρώτης σχετικής συναλλαγής, του Cairo Mezz, προβλέπει την πληρωμή των τόκων των mezzanine μετά την αποπληρωμή των τόκων αλλά και του κεφαλαίου των senior ομολόγων, δυσκολία που αποτυπώνεται στην κεφαλαιοποίηση του Cairo, η οποία υπολείπεται σημαντικά αυτής του Phoenix Vega Mezz. Σημειώνεται ότι πριν τους κατόχους των ομολόγων πρέπει να πληρωθούν οι αμοιβές των servicers, οι προμήθειες του Σχεδίου «Ηρακλής», διάφορα έξοδα κ.α.

Με τα Μezz λοιπόν, που μπορεί να αποτελέσουν τον «λαγό» ή και χωρίς αυτά, η ελληνική αγορά έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα επιτυχές story, καθώς τα χρόνια που έπρεπε να ακολουθήσει το τεράστιο κύμα ρευστότητας, οι τότε πολιτικοί μας διαπραγματεύονταν ηρωικά και έκλειναν τις τράπεζες, ενώ τις φόρτωναν με 45 δις επιπλέον κόστος.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά και κυρίως πολλές αλλαγές σε θεσμικό αλλά και τεχνικό επίπεδο, στα πρότυπα των διεθνών χρηματαγορών (έχω αναφερθεί επανειλημμένα σε προγενέστερα άρθρα μου). Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει όραμα και επόμενη ημέρα για το ΧΑΑ, ή τα Μezz θα παραμείνουν απλώς ένα παιχνίδι, όπως τόσα άλλα, που θα δίνουν όμως αυτό που αναζητούν οι επενδυτές στις αγορές το «γρήγορο κέρδος».