Χρηματιστήριο Αθηνών: «Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, το έργα είναι μόνιμα» 

Η επιστροφή της Αγοράς σε επίπεδα μέσου ημερήσιου τζίρου 40 – 50 εκατ. ευρώ ξύπνησε μνήμες από το πρόσφατο μίζερο παρελθόν του ΧΑ αλλά και κάποιες γκρίνιες για την εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα χαρτιά στο ταμπλό.

Η αλήθεια είναι, όπως θα ξεκινούσε την πρόταση κάθε παίκτης ριάλιτι που σέβεται τον εαυτό του, ότι σε μια αγορά που έχει στραγγίξει από ρευστότητα είναι δύσκολο να κρατηθεί ο ημερήσιος ρυθμός συναλλαγών των 80 εκατ. ευρώ χωρίς να δούμε κάποια στάση για ανάσες.

Από το ξεκίνημα της χρονιάς η άντληση κεφαλαίων κοντεύει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ Τρ. Πειραιώς, 800 εκατ. ευρώ Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ ομόλογο Motor oil, 100 εκατ. ευρώ ομόλογο Costamare, 60 εκατ. ευρώ Aegean Air) χωρίς σε αυτά τα μεγέθη να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τρ. Πειραιώς κλπ), γεγονός που δείχνει μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικού ρίσκου, έχει δε επιπτώσεις στη ρευστότητα της υποκείμενης αγοράς. Λεφτά υπάρχουν, απλά δεν είναι άπειρα όπως θα θέλαμε να ήταν.

Ακόμα και έτσι το Χρηματιστήριο κλείνει σήμερα το εξάμηνο με κέρδη 10% χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι πολλές και πλούσιες αποκοπές μερισμάτων από 51 εισηγμένες, τηρουμένων των αναλογιών της χρήσης του 2020, που καταγράφονται ως τώρα.

Η κόπωση που απόλυτα φυσιολογικά διαπιστώνεται στις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν συνάδει με την ένταση των επιχειρηματικών νέων που διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον εκτός μαρκέτας.

Αν μη τι άλλο η ροή νέων είναι αρκούντως ικανοποιητική, υπάρχει δε η προοπτική ο Ιούλιος να συνεχίσει να δίνει νέα με παρελκόμενες προεκτάσεις σε μετοχές αφού μέσα στο μήνα έρχεται το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ανάδειξη του αναδόχου της Εγνατίας Οδού, μια  πιστοληπτική αξιολόγηση χρέους και τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα οποία μόνο καλά νέα αναμένονται (πλέον) για τις ελληνικές τράπεζες. 

Το μεγαλύτερο ίσως κέρδος αυτών των πρώτων έξι μηνών είναι ότι σταδιακά ανακτάται η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από την κινητικότητα των κωδικών, με τον Μάρτιο και τον Μάιο οι ενεργοί κωδικοί να ξεπερνούν τις 36.000, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες από το καλοκαίρι του 2014.

Η ολική επαναφορά της Αγοράς δεν έχει ωστόσο συντελεστεί, αφού το Χρηματιστήριο παραμένει «άγνωστος τόπος» για τη μεγάλη μάζα του επενδυτικού κοινού, το βάθος διαπραγμάτευσης έχει μεγαλώσει αλλά και πάλι αφορά ένα μικρό τμήμα των μετοχών.

Αν εξαιρέσει κανείς την εμφάνιση πολλών νέων οικονομικών και επενδυτικών sites, στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση και ραδιόφωνο) το Χρηματιστήριο δεν υφίσταται ως καθημερινό νέο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα νέα για τους αγρότες και την καταπολέμηση του δάκου έχουν πολύ περισσότερο χρόνο αφιερωμένο στον αέρα της ελληνικής τηλεόρασης το 2021.   

Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας για να διανύσουμε και ως είθισται τα πρώτα μέτρα αυτού του δρόμου έχουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία γιατί κουβαλάνε τις εκκρεμότητες και την κακοδαιμονία του παρελθόντος.

Επομένως, αυτό που παρακολουθούμε είναι παρόμοιο με τις προειδοποιητικές πινακίδες σε έργα βελτίωσης της οδοποιίας: «Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, το όφελος των αυξήσεων κεφαλαίων μόνιμο». Και είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει με τόκο στους επενδυτές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.