Προς τα πού θα βαδίσει η στερλίνα;

Tου Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Επιτέλους, στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι στοιχηματικές εταιρείες πέτυχαν με ακρίβεια τις προβλέψεις τους για τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Η πλειοψηφία των Συντηρητικών είναι η μεγαλύτερη από το 1987.

Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα εκτινάχθηκε, σε σχέση με το δολάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018 στα $1,3514 και σε σχέση με το ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016 στα €1,2045. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, η στερλίνα αποδείχτηκε ότι ήταν το νόμισμα που υπεραπέδωσε μέσα στο 2019 ανάμεσα σε όλα τα νομίσματα του G10. Τι θα γίνει όμως το 2020;

Τα τέσσερα σημεία - κλειδιά που συνθέτουν το παζλ της συγκεκριμένης απάντησης είναι τα ακόλουθα:

1) Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τη δύναμη να επιβάλει το βελούδινο διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020. Και φυσικά διαθέτει την απαραίτητη συναίνεση των εκλεγμένων αντιπροσώπων για να προχωρήσει σε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Αυτό αποτυπώνεται και στη μέχρι στιγμής κίνηση της στερλίνας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ενσωματώνουν στα ουδέτερα σενάρια ακόμα και την παράταση της μεταβατικής περιόδου στο θέμα των «συνόρων» της Βόρειας Ιρλανδίας με το βρετανικό νησί.

Ο μόνος παράγοντας ρίσκου για τη στερλίνα παραμένει η πιθανότητα επανεμφάνισης μιας συγκροτημένης ομάδας μελών του κοινοβουλίου, που θα επαναφέρει το No Deal Brexit. Μια πιθανότητα, που σήμερα εμφανίζεται να συγκεντρώνει μικρά ποσοστά.

2) Ο δεύτερος δυνητικός παράγοντας ρίσκου είναι καθαρά πολιτικός. Είναι η πιθανότητα πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, που κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να κινητοποιήσει αντίστοιχες δυνάμεις και στη Βόρειο Ιρλανδία. Η εκλογική δύναμη του SNP επιτρέπει στην ηγεσία του, όχι μόνο να ετοιμάζεται για ένα νέο δημοψήφισμα, αλλά να ετοιμάζεται να καταθέσει αμέσως μετά και αίτημα εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ' όλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος μόλις πέντε χρόνια από το προηγούμενο, ο φόβος της ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας και η μαχητικότητα με την οποία έχουν ξεκινήσει οι σχετικές αντιπαραθέσεις, αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της στερλίνας και να προκαλέσουν διακυμάνσεις, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

3) Ο τρίτος παράγοντας είναι καθαρά οικονομικός και αφορά την πορεία της βρετανικής οικονομίας μέσα στο 2020. Είναι αρκετοί και σημαντικοί οι επενδυτές που ανέμεναν τις εξελίξεις και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για να ξεκινήσουν την υλοποίηση των πλάνων τους. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών που υποσχέθηκαν προεκλογικά οι Συντηρητικοί θα δώσει μεγάλη ώθηση στο βρετανικό ΑΕΠ, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Με τον δείκτη της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις αυξήσεις των μισθών να κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα του πληθωρισμού, είναι πιθανό να οδηγηθεί η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας στην υιοθέτηση μιας σφικτής νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του 2020 ή το αργότερο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οποιαδήποτε απόφαση αύξησης των επιτοκίων θα δώσει νέα δυναμική στη στερλίνα, ειδικά αν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

4) Ο τέταρτος παράγοντας έχει σχέση με την αγορά και αφορά τις θέσεις που κατέχουν οι σημαντικοί παίκτες των αγορών απέναντι στη στερλίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CFTC (Commodity Futures Trading Commission), υπάρχουν ορισμένες ελάχιστες θέσεις short απέναντι στη στερλίνα, οι οποίες όταν κλείσουν μπορεί από μόνες τους να οδηγήσουν τις ισοτιμίες υψηλότερα. Αν σε αυτή την κίνηση συναθροιστούν και οι αγορές που θα πραγματοποιήσουν όσοι επιθυμούν να πάρουν το στοίχημα της μακροπρόθεσμης ανόδου της στερλίνας, τότε θα δούμε αισθητά υψηλότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Για το ζεύγος GBP/USD, οι κορυφαίες εταιρείες risk management του Ηνωμένου Βασιλείου δίνουν 1,35 για το Q1, 1,40 για το Q2, 1,38 για το Q3 και 1,35 για το Q4 του 2020.

Για το ζεύγος GBP/EUR, οι ίδιοι παράγοντες, δίνουν 1,23 για το Q1, 1,25 για το Q2, 1,21 για το Q3 και 1,21 για το Q4 του 2020.

Αντίθετα, το Bloomberg Poll που συγκεντρώνει απόψεις από τους διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, θέλει το GBP/USD να κινείται ανάμεσα στο 1,32-1,35 και το GBP/EUR να κινείται οριακά πέριξ του 1,18.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου