Κέντρο καινοτομίας, city resort και πολυχώροι κάνουν την Πειραιώς hot spot στο real estate

Ένα ιδιότυπο μπραντ ντε φερ με αντικείμενο την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων σε μια μέχρι πρότινος υποβαθμισμένη περιοχή, φέρνει η αποβιομηχάνιση της Πειραιώς, που πραγματώνεται με επενδύσεις και μέσω ΣΔΙΤ ύψους άνω των 385 εκατ.ευρώ. Μια νέα αγορά έχει ήδη στηθεί με πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και Outlet, ενώ αναπτύσσεται σταδιακά και η αγορά γραφείων δίνοντας σταδιακά εμπορικό χαρακτήρα στην περιοχή αλλά ανεβάζοντας παράλληλα και τις αξίες.

Τα μεγάλα real estate projects που δρομολογούνται στην περιοχή είναι τρία ωστόσο η αποχώρηση από την περιοχή μεγάλων εταιρειών που διατηρούσαν παραγωγικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βγάλει νέα μεγάλα φιλέτα προς πώληση ή αξιοποίηση που παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Ειδικότερα, πριν από το κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος στου Ρέντη το οποίο η ιδιοκτήτρια BSH προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησης ή πώλησης του,  είχε κλείσει το εργοστάσιο παγωτού της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο, ενώ ακόμη και η ΕΛΑΙΣ-Unilever που διατηρεί βιομηχανική εγκατάσταση στην Πειραιώς έπαψε την παραγωγή μαργαρινών, πουλώντας μάλιστα τον τομέα στην Upfield.

Τρία μεγάλα projects

Τα 3 μεγαλύτερα projects αυτή τη στιγμή είναι η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩ.ΠΕΙ. και η αξιοποίηση της έκτασης που βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο της Viohalco στην περιοχή του Ελαιώνα και τέλος το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης των «παλαιών σφαγείων» στον Ταύρο από τους Δήμους Αθηναίων και Μοσχάτου-Ταύρου ύψους 200 εκατ.ευρώ που παρουσιάστηκε το 2019 και αφορούσε σε ένα πλέγμα πολιτιστικών και εμπορικών χρήσεων σε συνεργασία με ιδιώτες με βάση το μοντέλο ΣΔΙΤ.

Ειδικότερα όσον αφορά στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩ.ΠΕΙ. προχωρούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία του διαγωνισμού του έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το Κέντρο Καινοτομίας. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα υφυπουργός ανάπτυξης Χ. Δήμα, στο περιθώριο της παρουσίασης του Elevate Greece, στόχος είναι εντός του τρίτου τριμήνου του 2021 να έχει καθοριστεί ο ανάδοχος που θα κληθεί να ανακατασκευάσει τις παλαιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου και στη συνέχεια να αναλάβει τη λειτουργία του για 30 έτη (τρία κατασκευή και 27 λειτουργία). 

Το έργο, προϋπολογισμού 58,5 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αφορά στη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς, που στέγαζε το εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη από τη δεκαετία του ’80. 

Η πρώτη Πολιτεία-Καινοτομία της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αντίστοιχα, στον Ελαιώνα, τοποθετείται η μεγάλη ιδιωτική επένδυση από τον όμιλο Viohalco, ο οποίος μέσω της θυγατρικής του εταιρεία realestate Noval θα αξιοποιήσει την έκταση 72 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, που κάποτε στέγαζε το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου. 

Το ύψος της επένδυσης φθάνει τα 120 εκατ. ευρώ έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων και προβλέπει τη δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας. Το στρατηγικό σχέδιο για τη συγκεκριμένη έκταση αφορά στη δημιουργία του πρώτου υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort). 

Με βάση σχετική μελέτη της ARIS Architects SA (Α. Μητρόπουλος), στο ακίνητο σχεδιάζονται δύο ξενοδοχεία, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αθλητικές υποδομές και ένα κέντρο αποκατάστασης. 

Οι χρήσεις πολιτισμού θα καλύπτουν πάνω από το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι τουριστικές υποδομές θα αφορούν το 45%. Συγκεκριμένα, το μουσείο και το κέντρο τεχνολογικής έρευνας θα στεγάζονται σε κτίσματα της τάξεως των 15.000-20.000 τ.μ., ενώ επιπλέον 25.000 τ.μ. θα αφορούν τα ξενοδοχεία.

Τέλος, τα Παλιά Σφαγεία στην περιοχή του Ταύρου αποτελούν ένα ακόμη από τα σημαντικά real estate projects για την ευρύτερη περιοχή και η παρουσίαση του master plan είχε γίνει από το 2019, για την αξιοποίηση της έκτασης 17 στρεμμάτων που βρίσκονταν παλιά τα Σφαγεία της Αθήνας.

Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία χώρων πρασίνου αλλά και την αξιοποίηση των κτισμάτων συνολικής επιφάνειας περίπου 1400 τ.μ. για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, στην έκταση προβλέπεται  και η δημιουργία επιπλέον χώρων ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι), υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων αλλά και υπόγειο πάρκινγκ.

Ωστόσο, λόγω μιας πυρκαγιάς τον Ιούλιο, που σχεδόν κατέστρεψε ολοσχερώς τα κτίρια αλλάζουν τα δεδομένα της επένδυσης, ενδεχομένως και τον προϋπολογισμό καθώς πλέον δεν υπάρχουν πρακτικά κτήρια,  αλλά και τον χρόνο υλοποίησης τους.