Ερώτηση της Κ. Παπακώστα για το θέμα της φυγής κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες

Ερώτηση για το θέμα της φυγής ελληνικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου απευθυνόμενης προς τα υπουργεία Οικονομικών αφενός και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αφετέρου.

Με αφορμή πρόσφατο πρωτοσέλιδο βουλγαρικής εφημερίδας η οποία, σύμφωνα με τη βουλευτή, ευχαριστούσε την Ελλάδα για τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε στη Βουλγαρία, η κ. Παπακώστα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα 60.000 ΑΦΜ «μετακόμισαν» προς τη Βουλγαρία. Η βουλευτής επισημαίνει ότι αυτή η φυγή έχει ως συνέπεια την απώλεια κεφαλαίων, τη σημαντική μείωση απασχόλησης αλλά και την απώλεια δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με την ερώτηση, τη σημαντική εκροή κεφαλαίων και ελληνικών επενδύσεων επιβεβαιώνει και η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας.

Η Κ. Παπακώστα διευκρινίζει ότι η απόφαση μεταφοράς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς τη γειτονική χώρα λαμβάνεται κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης φορολογίας, του χαμηλότερου εργατικού κόστους, του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας και της μειωμένης γραφειοκρατίας. Το 2015 η φυγή ενισχύθηκε εξαιτίας του φόβου κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων, λέει η βουλευτής, η οποία καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν δίνει κίνητρα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επαναπατρίσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά προχωρά στην επιβολή νέων φόρων και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τέλος, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική φυγή και προς την Κύπρο, στην οποία μόλις πρόσφατα ήρθη ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων που είχε επιβληθεί. Η κ. Παπακώστα συμπεραίνει ότι οι Έλληνες επενδυτές που εγκαταλείπουν την Ελλάδα, επιλέγουν ακόμα και κράτη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως είναι η Βουλγαρία, ή την Κύπρο, η οποία είχε μπει επίσης σε καθεστώς μνημονίου, αφού προφανώς θεωρούνται πιο ασφαλείς από την Ελλάδα.

Η βουλευτής της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η φυγή ελληνικών επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες και βάσει ποιου σχεδίου και ποιων κινήτρων θα επιτευχθεί και θα επιταχυνθεί ο επαναπατρισμός ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη εγκαταλείψει την ελληνική οικονομία. Ρωτά επίσης με ποια πολιτική επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ