Μ. Τσαβούσογλου προς Γερμανό ΥΠΕΞ
«Θα σε άκουγα αν μιλούσες και στους Έλληνες φίλους σου»

Την αντίδραση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ανάρτηση που έκανε στο twitter ο γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απαντά ότι θα άκουγε τις προειδοποιήσεις του εάν μιλούσε και στους Έλληνες «που σκοτώνουν χωρίς οίκτο πρόσφυγες».

Ειδικότερα, αρχικά ο Χάικο Μάας έγραψε ότι «αναγνωρίζουμε το βάρος που σηκώνει η Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ. Η ΕΕ συμβάλλει στην αξιοπρεπή φροντίδα των προσφύγων», υπογραμμίζοντας ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πιόνια γεωπολιτικών παιχνιδιών.

Από την πλευρά του, απαντώντας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε ότι «θα πίστευα ευχαρίστως τα προειδοποιητικά λόγια σου. Αλλά μόνο εάν μιλούσες και στους Έλληνες φίλους σου, οι οποίοι σκοτώνουν χωρίς οίκτο πρόσφυγες στα σύνορά τους».

Επιπλέον, ο τούρκος ΥΠΕΞ επανερχόμενος με νέες αναρτήσεις, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πληρώσει ούτε τα μισά από τα 6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Άγκυρα για τους Σύρους», προσθέτοντας ότι δεν έχει εκπληρωθεί ούτε η υπόσχεση της οικειοθελούς ανθρωπιστικής υποδοχής προσφύγων, καθώς και ότι η ΕΕ αρνείται να υποστηρίξει το «σχέδιο ασφαλούς ζώνης της Τουρκίας στη Συρία».