Προς αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κινούνται Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στην παραγωγή πετρελαίου από χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως περίπου, θα συζητήσουν οι υπουργοί ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη. 

Οι άλλοτε αντίπαλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες προτίθενται να χαλαρώσουν τους αυστηρούς περιορισμούς που οι ίδιες θέσπισαν πριν από 17 μήνες -περιορίζοντας την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως- σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η τριετής πτώση των τιμών του αργού, αναφέρει το Bloomberg.

Βασικό ρόλο στις αρχικές συνομιλίες θα έχει και ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ασκούν την προεδρία του ΟΠΕΚ φέτος.

Τι οδηγεί στην άρση των περιορισμών

Η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στην, υπό μείζονα κρίση, Βενεζουέλα και ο φόβος πως η ανανέωση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού τομέα του Ιράν θα περιορίσουν τις εξαγωγές, προκάλεσαν εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, προκαλώντας διεθνώς εκκλήσεις για έξοδο από τη συμφωνία. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, έχει ήδη εξαλειφθεί το  πλεονάσματος αποθέματος το οποίο είχε προκαλέσει συντριβή τιμών πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

"Ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ Φάλιχ σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στην Αγία Πετρούπολη.

Εξάλλου, η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθούν υπουργοί πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ στις 22 και 23 Ιουνίου.