Η Κασσάνδρα των αγορών είναι λαμπερή και πολύτιμη

Μια εικόνα χίλιες λέξεις όπως έλεγε και Arthur Brisbane, ένας μεγάλος εκδότης εφημερίδων του 20ου αιώνα.

Οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις μπορεί να γεμίζουν ρευστότητα τις αγορές αλλά από τις 16 Ιουνίου η  μητέρα των αγορών έχει λυγίσει στο ωριαίο διάγραμμα, κρατώντας μεν τα εχέγγυα επαφή με τη ζώνη των 3015-3040 μονάδων, αλλά μη μπορώντας να δώσει ωριαία κλεισίματα πάνω από τις 3152 μονάδες.

Αν δεν μπορέσει ούτε αυτή την εβδομάδα να απομακρυνθεί από τις 3152 μονάδες τότε η έλξη της ζώνης 2940-2965 θα την οδηγήσει μοιραία στο τεστάρισμα της.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις της στήλης για την διακράτηση αυτή τη φορά ή όχι της κρίσιμης ζώνης των 2940 μονάδων, θα αναφέρουμε το εξής:Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέμβουν εκ νέου  προς τέρψη της επενδυτικής κοινότητας,  αλλά σίγουρα η ποιότητα κάθε αντίδρασης καθορίζει την πορεία των διαγραμμάτων και αυτή τη φορά, η τρέχουσα αντίδραση από τη ζώνη των 2940 μονάδων δεν εξελίσσεται καλά. Εν ολίγοις, η αισιοδοξία απουσιάζει από τις εκτιμήσεις μας.

Οι τιμές του χρυσού από την άλλη φιγουράρουν στα υψηλά των τελευταίων οχτώ ετών. Αν εξαιρέσει κανείς τον θόρυβο του βραχυπρόθεσμου διαγράμματος, θα συνειδητοποιήσει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία ανεξαρτήτως των ανοδικών και πτωτικών διακυμάνσεων των αγορών.

Τα καύσιμα του χρυσού τα παρουσιάζει η στήλη σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο  λόγος- κλειδί που το πολύτιμο μέταλλο γίνεται πολυτιμότερο είναι ότι στην ουσία έρχεται να «κουμπώσει τα κενά» που δημιουργεί η ξέφρενη νομισματική πολιτική των αγορών.

 Βλέπετε, όπως αναλύσαμε στα τέλη Μαιου στο άρθρο «Ας μιλήσουμε για χρήμα», «.. η αγορά έχει τον χαρακτήρα του νερού. Βρίσκει πάντα τη δίοδο, παρά τα αναχώματα των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων, να τοποθετήσει  υπομονετικά, αθόρυβα και συστηματικά  τις αξίες στην θέση τους».

Αυτό ακριβώς κάνει εδώ και χρόνια ο χρυσός και απ’ότι δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης τροφοδότησαν με χρονοκαθυστέρηση –μιας και η πορεία της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική εδώ και μέρες -τα στοιχεία για ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα είχαμε περιγράψει πώς πολλές μικρές κακές ειδήσεις ροκανίζουν την αγορά της οποίας ο κιρκάδιος ρυθμός έχει αρχίσει να αλλάζει τις τελευταίες έξι μέρες, με εμφανή την κούραση του ωριαίου διαγράμματος που αναδείξαμε στην αρχή και με σαφή αδυναμία την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο άνωθεν των 3120 μονάδων.

Αν εξαιρέσουμε λοιπόν μια πιθανή νέα παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, πόσο σίγουρος μπορεί να  αισθάνεται ένας επενδυτής με την τρέχουσα εικόνα των αγορών σε συνδυασμό με τις ειδήσεις;

Ο μεγάλος προβληματισμός της στήλης εδώ και καιρό είναι η αποσύνδεση των αγορών από την οικονομική πραγματικότητα. 

Ο προβληματισμός αυτός κάθε μέρα τροφοδοτείται από extra πηγές ασυνέχειας, όπως για παράδειγμα το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας των  New York Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απαγορεύσει την είσοδο Αμερικανών ταξιδιωτών στην ΕΕ λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, θέτοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Υπάρχει όμως και συνέχεια.

Δημοσίευμα στο Bloomberg έκανε λόγο για εκατοντάδες αιτήσεις πτώχευσης  από επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης τους τελευταίους τρεις μήνες.  Σύμφωνα μάλιστα με τη συμβουλευτική εταιρεία Aaron Allen & Associates η κατάσταση θα  συνεχίσει να επιδεινώνεται και με βάση τις εκτιμήσεις της, το 10% όλων των εστιατορίων παγκοσμίως θα κατεβάσουν ρολά, με το 20% ή περισσότερο να διέρχεται μια φάση αναδιάρθρωσης.

Αν σκεφτούμε ότι η  Aaron Allen & Associates υπολογίζει ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πέριξ των  22 εκατομμύριων εστιατορίων, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τα 2,2 εκατομμύρια από αυτά θα κλείσουν.  Υπόψιν ότι στις ΗΠΑ, η βιομηχανία απασχολεί 15,6 εκατομμύρια εργαζόμενους, σύμφωνα με την National Restaurant Association. Κάθε άλλο παρά θετικά νέα για την ανεργία που έχει  πάρει την ανιούσα.

Σα να μην έφταναν οι συνέπειες της πανδημίας,  οι ΗΠΑ θυμήθηκαν παλιές κακές συνήθειες και εξετάζουν την επιβολή δασμών σε εξαγωγές ύψους 3,1 δισεκ. δολαρίων από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το σκηνικό εξελίσσεται τόσο σκοτεινό, που με εξαίρεση  της λάμψης του χρυσού, η λάμψη των αγορών αρχίζει να χάνει την ένταση της.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.