«Ο νέος φορέας οφείλει να διεκδικήσει αυτόνομο ρόλο»

Τα… χαρτιά του ανοίγει στο liberal ο υποψήφιος για την κεντροαριστερά, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις συνεργασίες, για την επόμενη μέρα ακόμα κι αν δεν εκλεγεί, για το πολιτικό του στίγμα αλλά και για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο νυν ευρωβουλευτής ξεκαθαρίζει ότι ο νέος φορέας οφείλει να διεκδικήσει αυτόνομο ρόλο, αφού όπως λέει «πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κι όχι κομπάρσου μέσω της ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών». Παράλληλα, τονίζει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα αγωνιστεί για την επιτυχία της παράταξης ενώ διαμηνύει ότι στόχος τους είναι να «αγκαλιάσει όλο τον κόσμο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο».

Υπογραμμίζει, δε, ότι διεκδικεί την ηγεσία του νέου κόμματος επειδή «έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε γενιά» και μάλιστα προαναγγέλλει ότι σκοπός του δεν είναι ακολουθήσει το μοντέλο των αρχηγικών κομμάτων του παρελθόντος με τη δημαγωγική κουλτούρα και τις πελατειακές σχέσεις. Χαρακτηρίζει, τέλος, «άσχημα» για την χώρα μας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη

- Ποιος είναι ο λόγος που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα;

Διεκδικώ την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης γιατί πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε γενιά. Η παράταξη αλλά και η χώρα έχουν ανάγκη από νέες ιδέες, αλλαγές και το καινούργιο. Καινούργιο σημαίνει να αφουγκράζεσαι τις αγωνίες της Ελλάδας του 2017 και να προσπαθείς να δώσεις λύσεις στα σημερινά προβλήματα, όχι να αναλώνεσαι σε ατέρμονες συζητήσεις για το παρελθόν.

Καινούργιο σημαίνει να έχεις πάρει μαθήματα από το παθήματα του παρελθόντος και να επιχειρείς να κερδίσεις ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών προτάσσοντας ήθος, αρχές και αξίες. Καινούργιο σημαίνει να δίνεις μάχες με αυτούς που θέλουν να κάνουν κι όχι με αυτούς που θέλουν να γίνουν. Χωρίς ανοιχτά μυαλά και καθαρά πρόσωπα, η σύγκρουση με τα κάθε λογής κατεστημένα είναι αδύνατη.

- Πόσο εύκολο είναι να συνενωθούν διαφορετικά κόμματα και να λειτουργήσουν στα πλαίσια του νέου φορέα;

Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα με όρους μέλλοντος. Προσωπικά, όπως έκανα και στις πιο δύσκολες στιγμές, θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία της παράταξης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ελπίζω ότι η μαζική συμμέτοχη στην εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας και θα προσδώσει δυναμική και ανθεκτικότητα στο νέο φορέα.

- Εσείς πού τοποθετείτε τον νέο φορέα; Ποιο είναι το ιδεολογικό σας στίγμα και ποιους θέλετε να εκφράσετε;

Πρόθεση μου είναι να διευρύνω τα όρια της παράταξης, αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο, ώστε να ανταποκρίνεται στο ιστορικό και κοινωνικό της εύρος. Αυτή η παράταξη υπάρχει σήμερα, είναι ζωντανή στη κοινωνία αλλά δεν αποτυπώνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Η παράταξη βρίσκεται σήμερα στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα που βιώνουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, στα μεσαία στρώματα που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και στον κόσμο της αγροτιάς που ζει με την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η πρόκληση για τον νέο φορέα είναι να γίνει ξανά ο εκφραστής αυτών των κοινωνικών ομάδων που ιστορικά αποτέλεσαν τον κορμό της παράταξης.

- Ποια είναι για εσάς η κρίσιμη αλλαγή που πρέπει να γίνει για να έχει μεγαλύτερη απήχηση ο νέος φορέας σε σχέση με τα σημερινά κόμματα που συμπράττουν στο νέο εγχείρημα;

Ο νέος φορέας πρέπει να εμφορείται από μια νεωτερική προσέγγιση σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα Η παράταξη πρέπει να υιοθετήσει ένα σύγχρονο, και προοδευτικό πρόγραμμα, μια χρήσιμη πρόταση που θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Οφείλει, επίσης, να λειτουργήσει υπό αυστηρές προϋποθέσεις εσωτερικής δημοκρατίας.

Το νέο κόμμα και οι ιδέες του πρέπει να μην ακολουθούν το μοντέλο των αρχηγικών κομμάτων του παρελθόντος με τη δημαγωγική κουλτούρα και τις πελατειακές σχέσεις που τόσο μεγάλη ζημιά έκαναν στη χώρα μας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και θα συμβάλλει και στον εξορθολογισμό του δημοσίου διάλογου, ειδικά στα εθνικά θέματα και την οικονομία.

- Πως σκοπεύετε να προσελκύσετε τη νέα γενιά;

Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι πως θα δημιουργήσουμε μια παράταξη που θα εκφράζει όλους: από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Με θλίβει η απομάκρυνση των συνομήλικών μου από την πολιτική. Καταλαβαίνω ότι συμπεριφορές και πρακτικές στο παρελθόν τους έχουν πληγώσει. Η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Πρέπει οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για να καταγράφονται οι αγωνίες τους και όχι να χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ παλαιών συστημάτων εξουσίας. Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή, τότε το στοίχημα θα έχει κερδηθεί.

- Ποια είναι η θέση σας για τις συνεργασίες; Αν είστε εσείς ο νέος ηγέτης του φορέα με ποιον από τους δύο θα βλέπατε πιο εύκολη τη συνεργασία;

Η συζήτηση περί συνεργασιών είναι εξαιρετικά πρώιμη μιας και μόνο ο λαός με τη ψήφο του μπορεί να δημιουργήσει ή να απορρίψει σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών. Ως θέση αρχής, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε από τώρα, ότι κυβερνητική συνεργασία χωρίς προηγούμενη προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν μας ενδιαφέρει το μοίρασμα θέσεων εξουσίας αλλά η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση όμως η στόχευση μας είναι διαφορετική: ο νέος φορέας οφείλει να διεκδικήσει αυτόνομο ρόλο. Δεν μας εκφράζει ο σημερινός μίζερος δικομματισμός τη στιγμή μάλιστα που γίνεται καθημερινά αντιληπτό, ότι αποτελεί πηγή αναπαραγωγής της σημερινής παθογένειας στη χώρα. Κατά συνέπεια, ο νέος φορέας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κι όχι κομπάρσου μέσω της ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

- Ποια είναι η θέση σας για τις αλλαγές που κυοφορούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ώστε να θωρακισθεί απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος αλλά και για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών του σήμερα. Οι εξαγγελίες του Προέδρου Macron πριν από λίγες εβδομάδες αλλά και η ομιλία Juncker στο ευρωκοινοβούλιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης επιθυμούν μια πιο αποτελεσματική Ένωση. Το ερώτημα είναι εάν οι κυβερνήσεις των κρατών αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αλλαγή.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του σε απομόνωση από τα υπόλοιπα, ακόμα και η ίδια η Γερμανία. Ακόμα περισσότερο, για τις μικρές χώρες η επιλογή της περαιτέρω πολιτικής ενοποίησης είναι μονόδρομος. Μια Ευρώπη όπου θα επικρατεί η διακρατική λογική θα κυριαρχείται από τα μεγάλα κράτη με την πιο ισχυρή επιρροή. Η Ευρώπη, η ενιαία πολιτικά, θα είναι η Ευρώπη των λαών διότι θα μπορούμε όλοι με την ψήφο μας να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις.

- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία;

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών είναι πολύ άσχημα και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Για την Ελλάδα, ο συσχετισμός δυνάμεων στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα θυμίζει σε τίποτε τον προηγούμενο. Η αντικατάσταση των Σοσιαλδημοκρατών από τους Φιλελευθέρους θα σημάνει με βεβαιότητα την υιοθέτηση μιας περισσότερο άκαμπτης γραμμής, ειδικά εάν οι τελευταίοι αναλάβουν και το υπουργείο οικονομικών όπως επιθυμούν. Το περασμένο καλοκαίρι, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων είχε υποστηρίξει την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Ταυτόχρονα, οι φιλελεύθεροι είναι παραδοσιακά και λιγότερο ανεκτικοί στο προσφυγικό ζήτημα που έχει άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς, με την είσοδο του Afd στη βουλή, σίγουρα δεν προμηνύει τίποτα το θετικό.

Για την Ευρώπη, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού όπου τα κόμματα έχουν τόσο διαφορετικές θέσεις σίγουρα δεν διευκολύνει τα μεγάλα βήματα προς την πολιτική ενοποίηση που απαιτούνται σήμερα. Επιπροσθέτως, οι φιλελεύθεροι έχουν διακηρυγμένες θέσεις, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε τη Κυριακή ο πρόεδρος τους, κατά της δημιουργίας προϋπολογισμού της ευρωζώνης και επιφυλάξεις για τη σύσταση της θέσης του ευρωπαίου υπουργού οικονομικών.