Κωνσταντίνα Σβύνου
Κανείς ξενοδόχος δεν θα ανοίξει φέτος για κέρδος, στόχος η βιωσιμότητα

Κανένα ξενοδοχείο δεν πρόκειται να ανοίξει φέτος με στόχο το κέρδος, παρά με μοναδικό γνώμονα την βιωσιμότητα, ποντάροντας στην τουριστική σεζόν της επόμενης χρονιάς, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Liberal.gr η Kωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Δεν υπάρχει ξενοδόχος που να μην επιθυμεί το άνοιγμα του ξενοδοχείου του, όπως λέει, τονίζοντας ωστόσο ότι αν δεν διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ της προστασίας της υγείας πελατών και εργαζομένων αλλά και της έννοιας της φιλοξενίας, δεν έχει νόημα να λειτουργήσουν φέτος οι τουριστικές μονάδες.

«Διαφορετικά ας πάρουμε γενναίες και σαφείς αποφάσεις, στηρίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις και ας πάμε για ένα δυνατό 2021, το οποίο επίσης θα λειτουργήσει υπό την προϋπόθεση της εύρεσης του εμβολίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη

- Κυρία Σβύνου, διοικείτε δυο ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της Κω. Θα ανοίξετε φέτος;

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αν αντέχει το άνοιγμα ξενοδοχειακής επιχείρησης αν δεν οριστούν επακριβώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων (ειδικά εργασιακά και φορολογικά) και κυρίως αν δεν οριστούν οι πτήσεις. Βάσει των τωρινών δεδομένων, θα ανοίξω μόνο το ξενοδοχείο συνεχούς λειτουργίας προκειμένου να στηρίξω (όσο μπορώ) τους εργαζόμενους της επιχείρησής μου και το άλλο θα παραμείνει κλειστό. Δεν υπάρχει ξενοδόχος που να μην επιθυμεί το άνοιγμα του ξενοδοχείου του. Το θέμα όμως είναι να υπάρξουν και οι απαιτούμενες διασφαλίσεις.

- Κάποιοι, αναφορικά με την ανάγκη τήρησης αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν τα ξενοδοχεία σε κλινικές. Ποια η γνώμη σας;

Ο πελάτης αναζητά την εμπειρία. Καλούμαστε να του την προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του Covid19 εντός της επιχείρησής μας. Διασφαλίζοντας παράλληλα και την υγεία του προσωπικού μας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να οριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τέτοιο τρόπο που αφενός να μπορούν να εφαρμοστούν από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αφετέρου να μην εκμηδενίζουν τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Αν δεν διατηρηθούν αυτές οι ισορροπίες, τότε δεν έχει νόημα να λειτουργήσουμε. 

- Κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, όλα όσα ακούγονται ότι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τον τουρισμό, όπως για παράδειγμα, τις διαφορετικές ζώνες για τους λουόμενους στις πλαζ, τα διαχωριστικά, τις απολυμάνσεις παντού σε μια τουριστική μονάδα;

Ας πούμε ότι κάποια τίθενται ως απαραίτητα, κάποια είναι αστεία… Να πούμε επίσης ότι όσα γνωρίζαμε για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών μας έως τώρα, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Διανύουμε μια άλλη εποχή, την εποχή της πανδημίας και εκ των πραγμάτων αν θέλουμε να λειτουργήσουμε θα το κάνουμε υπό ειδικές συνθήκες. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνοντας μέτρα, με γνώμονα το συγκερασμό της ξενοδοχειακής λειτουργίας με τις υφιστάμενες υγειονομικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μένει από τους ειδικούς να καταλήξουν στις τελικές οδηγίες.

- Συνάδελφός σας, με θεσμικό ρόλο, σχολιάζοντας την κατάσταση με τους υγειονομικούς όρους τόνισε πως «αν είναι να απασχολώ 18 καμαριέρες για κάθε δωμάτιο, τότε απλώς δε με συμφέρει να ανοίξω». Ποια η γνώμη σας;

Καταρχήν, κανείς δεν ανοίγει φέτος με στόχο το κέρδος, στόχος είναι η βιωσιμότητα. Τη στάθμη του “break even” ζυγίζουμε αυτή τη στιγμή και για να είμαι ακόμα πιο σαφής, το ποσοστό της οικονομικής απώλειας που μπορούμε να στηρίξουμε χωρίς να καταρρεύσει η επιχείρησή μας. Σαφέστατα η επιθυμία μας είναι να λειτουργήσουμε, να παραμείνουμε στην αγορά, να στηρίξουμε το προσωπικό μας, το οποίο αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιό μας, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. 

- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν κλειστές φέτος οι μονάδες και να ανοίξουν το 2021 όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Συμμερίζεστε κάτι τέτοιο;

Η λειτουργία των επιχειρήσεων και το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου έστω και στο ελάχιστο είναι θεμιτό. Αναγκαία όμως είναι η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της ασφαλούς εικόνας των προορισμών, η υγεία των εργαζομένων και των πολιτών. Αν ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο σε όλα τα παραπάνω, τότε ναι, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Αυτή είναι η επιθυμία και η ευχή όλων μας. Διαφορετικά ας πάρουμε γενναίες και σαφείς αποφάσεις, στηρίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις και πάμε για ένα δυνατό 2021, που και αυτό θα λειτουργήσει υπό την προϋπόθεση της εύρεσης του κατά Covid-19 εμβολίου. Η χώρα μας έχει βγει νικητής και αυτό το λέω με υπερηφάνεια. Αυτή η νίκη θα κεφαλαιοποιηθεί και στον τουρισμό είτε αργότερα στο 2020 ή από το 2021.

- Τα μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτεία για τη στήριξη του τουρισμού και των ξενοδοχείων πως τα κρίνετε;

Καταρχήν να πω πως σε αυτή την πρωτόγνωρη ιστορία τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση απεδείχθησαν σωτήρια και κέρδισαν την αξιοπιστία της χώρας μας σε πολλαπλά επίπεδα. Όσο αφορά στον τουρισμό σε πρώτη φάση τα μέτρα ήταν επαρκή, μεχρι να συνειδητοποιήσουμε αυτό που έρχεται. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη της νέας δέσμης μέτρων που αφορά την επόμενη χρονική περίοδο. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως χωρίς αυτά είναι αδύνατον να προγραμματιστεί μια επιχείρηση. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Ας μην ξεχνάμε πως όλα αυτά τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι τουριστικές επιχειρήσεις έβαλαν πλάτη και τώρα κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της στήριξής τους προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες. 

- Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον του τουρισμού διεθνώς; Συμμερίζεστε την άποψη ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής;

Θεωρώ πως ακόμα και ο τρόπος ζωής μας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, καθώς η πανδημία μας έμαθε να λειτουργούμε επιφυλακτικά, πόσο μάλλον στον τουρισμό. Μας έμαθε επίσης να εκτιμούμε την καθημερινότητα και το αγαθό της υγείας! Όσο δεν καταλήγουν οι επιστήμονες σε εμβόλιο, θα πρέπει να λειτουργούμε σε τελείως διαφορετική σελίδα. Θέλω να πιστεύω πως όλα αυτά θα φτάσουν σε ένα τέλος και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, κρατώντας όμως όλα αυτά που διδαχθήκαμε, θέτοντας ακόμα υψηλότερα σταθμά στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών, στην προστασία του περιβάλλοντος, της αειφορίας, της σύγκλισης, της συνέργειας και της συνεργασίας.

- Τι τάξη μεγέθους επενδύσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί και ποιο είναι το τουριστικό προφίλ του νησιού;

Σημειωτέον ότι το 65% των ξενοδοχειακών κλινών της Κω ανήκει στα 4 και 5 αστέρια, ο εισερχόμενος τουρισμός στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από οικογένειες και ζευγάρια και αν με στοχευμένο μάρκετινγκ καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού μας (Ιπποκράτης, γαστρονομία, θαλάσσιος τουρισμός, ποδηλατικός τουρισμός), θα εκτοξεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

- Ποια είναι η εικόνα της Κω φέτος όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα;

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που μας ξεπερνά και που σαφέστατα αποτέλεσε ένα πολύ δυνατό χτύπημα κατά του τουρισμού του νησιού. Και θα το τονίζω πάντα, νησιά που λόγω της γεωγραφικής θέσεώς τους αποτελούν πύλες εισόδου, δεν μπορούν να στηρίξουν διαδικασίες διαχείρισης ασύλου λόγω της συσσώρευσης μεταναστών που επέρχεται. Στην Κω καταφέραμε ταχύτατα να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και οφείλω να πω πως η αλλαγή πολιτικής όπως εφαρμόστηκε το 2020, δίδοντας έμφαση και στη φύλαξη συνόρων, συντέλεσε καθοριστικά και προστάτεψε το νησί μας.