Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με πίεση από την τεχνολογία

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας δέχεται πιέσεις μετά τα «αναιμικά» μεγέθη που ανακοίνωσαν οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί Amazon και Apple σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,45% και κινείται στις 473,08 μονάδες, διατηρώντας την επαφή του πάντως με το ιστορικό υψηλό των 476,16 μονάδων, παρά την πίεση που ασκεί η τεχνολογία με πτώση άνω του 1,1%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται με απώλειες 0,75% και βρίσκεται στις 15.576 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,3% κινούμενος στις 6.783 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πτώση 0,2% και διαπραγματεύεται στις 7.235 μονάδες.

Παρομοίως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κινείται στις 26.787 μονάδες με απώλειες 0,4%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 επιχειρεί να περάσει σε θετικό πρόσημο κινούμενος προς ώρας με ανεπαίσθητη πτώση 0,05% στις 9.025 μονάδες.

Μετά από έναν καταιγισμό εταιρικών αποτελεσμάτων που στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπερβαίνουν σημαντικά τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς, έχοντας διώξει τη νευρικότητα του Σεπτέμβρη και φέρνοντας μίνι ράλι των μετοχών παγκοσμίως, οι δύο παγκόσμιοι κολοσσοί της τεχνολογίας Apple και Amazon ανέκοψαν τον επενδυτικό ενθουσιασμό καθώς απέτυχαν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για τα μεγέθη τους.

Συγκεκριμένα, η Apple ανέφερε για το τρίτο τρίμηνο μεγάλη αύξηση των εσόδων της σε ετήσια βάση κατά 29% στα 83,36 δισ. δολάρια, τα οποία όμως κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 84,85 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα κέρδη της επιβεβαίωσαν πλήρως την πρόβλεψη της αγοράς κινούμενα στα 1,24 δολ. ανά μετοχή.

Αντίθετα, ο κολοσσός του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες, ανακοινώνοντας κέρδη ανά μετοχή στα 6,12 δολάρια έναντι της εκτίμησης για 8,92 δολάρια, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν σε 10,81 δισ. δολάρια την ώρα που οι αναλυτές τα περίμεναν στα 111,6 δισ.

Σε αυτό το κλίμα, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές μικροτσίπ AMS, STMicronelectronics και Infineon Technologies βλέπουν όλοι τους τίτλους τους να υποχωρούν από 1% έως 1,9%, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο πλήγμα που μπορεί να τους επιφέρουν οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς ο αντίστοιχος «λογαριασμός» για την Apple ανήλθε στα περίπου 6 δισ. δολάρια.

Επιπλέον πίεση στους τίτλους των παραδοσιακά αναπτυξιακών εταιρειών της τεχνολογίας, αλλά και όχι μόνο, ασκεί η άνοδος των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν μετέδωσε κάποιο ισχυρό μήνυμα για τη διατήρηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων της τράπεζας, με την αγορά να ποντάρει σε άυξησή τους ακόμα και τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως εκτιμά από την πλευρά του ο αναλυτής της OANDA Κρεγκ Έρλαμ, το προσεχές διάστημα «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την διπλής κατεύθυνσης κίνηση στις αγορές, η οποία οδηγείται από την ώθηση των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων και της αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία αντιτίθενται οι κίνδυνοι του υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και των τιμών της ενέργειας».

Στα μακροοικονομικό μέτωπο, όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας αναπτύχθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στο τρίτο τρίμηνο, ενώ αντίθετα οι ελλείψεις προμηθειών κράτησαν πίσω την παραγωγή της Γερμανίας.

Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται για την τέταρτη διαδοχική του άνοδο, ενώ έπειτα από τις απώλειες του Σεπτέμβρη στο σύνολο του Οκτώβρη βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει τον καλύτερο μήνα του από τον περασμένο Μάρτιο