Συντήρηση δυνάμεων αλλά και νέα ρεκόρ στη Wall

Συντήρηση δυνάμεων αλλά και νέα ρεκόρ στη Wall

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες ωστόσο καταγράφουν μικρά κέρδη και να διευρύνουν τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς διατηρείται το θετικό μομέντουμ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 0,1% στις 27.359 μονάδες, αυξάνοντας κατά 27 μονάδες το ρεκόρ του, παρομοίως ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 8.258 μονάδες με άνοδο 0,17% ή 14 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,02% κλείνοντας στις 3.014 μονάδες.

Το κλίμα στην Wall Street παραμένει θετικό, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed στα τέλη του μήνα, από την οποία οι επενδυτές αναμένουν να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της. Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται.

Την «αυλαία» άνοιξε η Citigroup, παρουσιάζοντας αύξηση εσόδων 7% για το β'' τρίμηνο του έτους και κέρδη ύψους κέρδη 4,79 δισ. δολαρίων ή 1,95 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 1,8 δολαρίων που εκτιμούσαν αναλυτές. Ωστόσο η μετοχή της τράπεζας σημείωσε οριακή πτώση 0,05%.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου και από τους υπόλοιπους τραπεζικούς γίγαντες των ΗΠΑ, συγκεκριμένα από τις J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America και Goldman Sachs.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, η Κίνα εξέδωσε σήμερα οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 6,2%, καταγράφοντας τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 27 χρόνια. Ωστόσο, η αύξηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ... διεκδίκησε την ευθύνη για τη χαμηλή ανάπτυξη της Κίνας, δηλώνοντας μέσω twitter ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής δασμών που ακολουθεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι ο λόγος για τον οποίο το Πεκίνο επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και... εύχεται να μην είχε αθετήσει την αρχική. Μέχρι τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει δισεκατομμύρια από τους δασμούς και πιθανώς θα λάβουν πολλά περισσότερα, κατέληξε  στις αναρτήσεις του ο πρόεδρος Τραμπ, τονίζοντας ότι οι δασμοί επιβαρύνουν την Κίνα και όχι τους αμερικανούς φορολογούμενους.