Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, η οποία εκτίμησε πως θα υπάρξει παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που θα επιβραδυνθεί στο 1,3% για το 2019.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ περιγράφεται πως η οικονομία της Ευρωζώνης κινδυνεύει από μια σειρά μέτωπα όπως οι εμπορικές εντάσεις, το Brexit και η οικονομία της Ιταλίας.

Στην έκθεσή του το Ταμείο επίσης ζήτησε από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 386.77 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, οριακές απώλειες αξίας 0,06% κατέγραψε βρετανικός FTSE 100 στις 7.492 μονάδες ενώ σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο DAX της Γερμανίας που υποχώρησε κατά 0,08% στις 12.303 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, ανοδικά κινήθηκε ο CAC 40 με κέρδη 0,38% στις 5.552 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε θετικό έδαφος κινήθηκε η Ιταλία με τον FTSE MIB να κερδίζει στο «κλείσιμο» κατά 0,09% στις 22.178 μονάδες ενώ αύξηση κατέγραψε και ο IBEX 35 της Ισπανίας κατά 0,15% στις 9.280 μονάδες.

Τέλος, θετικό πρόσημα εμφάνισε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία καθώς ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 5.193 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, κοντά σε συμφωνία για σχέδιο κεφαλαιακής στήριξής του βρίσκεται ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook Group. 

Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη γαλλική Γερουσία ο ψηφιακός φόρος σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και πάνω 750 εκατ. παγκοσμίως.

Επιπλέον, για τέταρτη φορά τους τελευταίους 13 μήνες υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τα κέρδη η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει κρατήσει στην άκρη χρήματα για να καλύψει τη ρύθμιση για τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκίνητα οχήματα καθώς και για τις ανακλήσεις που σχετίζονται με τους αερόσακους Takata.