Κέρδη στις ευρωαγορές με «επιβεβαίωση» από την Κίνα

Κέρδη στις ευρωαγορές με «επιβεβαίωση» από την Κίνα

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν στην πλειοψηφία τους σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνα παρότι υπήρξε ο χαμηλότερος εδώ και σχεδόν 27 χρόνια επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα υπόλοιπα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας κινήθηκαν άνω των προβλέψεων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτες ολοκλήρωσε με κέρδη 0,23% στις 387,75 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους τους σε θετικό έδαφος. Κέρδη άνω του 0,8% σημείωσε ο ευαίσθητος σε θέματα εμπορίου κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ πιέσεις που οδήγησαν σε απώλειες περίπου 0,5% δέχθηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,52% στις 7.351 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε οριακά στη ζώνη των κερδών με άνοδο 0,1% στις 5.578 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,34% και έκλεισε στις 7.531 μονάδες.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκε και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 στην περιφέρεια, που κατέγραψε άνοδο 0,33% και ολοκλήρωσε στις 9.323 μονάδες, όχι όμως και ο ιταλικός FTSE MIB που έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 22.178 μονάδες.

Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 6,2%, σημειώνοντας ωστόσο τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης τριμήνου εδώ και 27 χρόνια. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανέμεναν οι αναλυτές, με τα στοιχεία όμως για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τους.

Στα εταιρικά νέα, η βελγική-ολλανδική εταιρία βιοτεχνολογίας Galapagos είδε τη μετοχή της να πραγματοποιεί άλμα 18,77%, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό, αφότου η αμερικάνικη Gilead Sciences ανακοίνωσε ότι αποκτά πρόσθετο μερίδιο 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία.