Επιστροφή σε θετικό έδαφος μετά το selloff για τις ευρωαγορές

Επιστροφή σε θετικό έδαφος μετά το selloff για τις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος επανήλθαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διαγράφοντας μέρος των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά την έντονη κλιμάκωση που είχε προηγηθεί σήμερα φάνηκε να πέφτουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση της επιβολής πρόσθετων δασμών εκατέρωθεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  σήμερα υπερασπίστηκε μεν τον «εμπορικό πόλεμο» με την Κίνα, ωστόσο υποσχέθηκε μια συμφωνία σύντομα. 

Παράλληλα, Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, να δηλώνει πάντως ότι «ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα παρερμηνεύσει την κατάσταση και δεν θα υποτιμήσει την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κίνας να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Ο κ. Γκενγκ δήλωσε ακόμα ότι η Κίνα είχε επιδείξει ειλικρίνεια στέλνοντας μια υψηλόβαθμη αποστολή στις ΗΠΑ για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και ότι η Κίνα παρέμεινε ήρεμη, αν και υπό πίεση, ενώ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εκείνη υπαναχώρησε σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών, όπως τον περασμένο Μάιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 376,34 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,01%, με τους ευαίσθητους σε θέματα διεθνούς εμπορίου κλάδους του που είχαν πληγεί τις προηγούμενες ημέρες, των πρώτων υλών και της τεχνολογίας, να καταγράφουν σήμερα κέρδη κοντά στο 1,8%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε στις 11.991 μονάδες με κέρδη 0,97%, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 1,5% και έκλεισε στις 5.341 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε κέρδη 1,09% κλείνοντας στις 7.241 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφάνισαν και οι αγορές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 20.892 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 0,89% στις 9.127 μονάδες.