Απώλειες στην Wall Street με πίεση από τη Huawei

Απώλειες στην Wall Street με πίεση από τη Huawei

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς η είδηση ότι η Google θα αποκλείσει από τις υπηρεσίες της τις συσκευές της Huawei οδήγησε σε μεγάλες ρευστοποιήσεις μετοχών του τεχνολογικού Nasdaq, συμπαρασύροντας και τους άλλους δύο σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, η ένταση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου από τους δασμούς έχει μεταφερθεί πλέον στον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei, που την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ σε κατάλογο εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται.

Σήμερα, τα πλαίσια της συμμόρφωσης με την απόφαση, η Google ενημέρωσε ότι θα αποκλείσει τις συσκευές της κινεζικής εταιρείας από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού της συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα smartphones της Huawei θα χάσουν την πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Η εξέλιξη έπληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον τεχνολογικό κλάδο με μεγάλες ρευστοποιήσεις στους κατασκευαστές μικροτσίπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Nvidia και Advanced Micro Devices είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν απώλειες περί του 3%, οι Micron Technology και Lumentum Holdings 4%, ενώ βουτιά σχεδόν 6% κατέγραψαν εκείνες της Lam Research και της Qualcomm. Παράλληλα, με σημαντικές απώλειες 2% έκλεισε και η μετοχή της μητρικής της Google, Αlphabet, ενώ επιπλέον πίεση στον τεχνολογικό κλάδο άσκησε και η Tesla καταγράφοντας απώλειες 2,7% μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου της από τον αναλυτή Dan Ives λόγω ανησυχιών για την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι εν λόγω πιέσεις οδήγησαν τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq σε απώλειες άνω των 113 μονάδων ή 1,46%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 7.702 μονάδες. Παράλληλα, απώλειες 0,33% ή 84 μονάδες κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που ολοκλήρωσε στις 25,679 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P ο οποίος έκλεισε στις 2.840 μονάδες έχοντας χάσει 19,3 καταγράφοντας πτώση 0,67%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Dow Jones έχασε 0,4% συμπληρώνοντας τέταρτο διαδοχικό πενθήμερο απωλειών, ο S&P 500 έχασε 0,8% και ο Nasdaq 1,3%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, πτώση κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας που μετράται από τη Fed του Σικάγο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις -0,45 μονάδες από τις 0,05 τον Μάρτιο.

Νωρίτερα σήμερα, με απώλειες είχαν ολοκληρώσει τις συναλλαγές τους και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μίνι sell-off στον τεχνολογικό τομέα υπό την πίεση των εξελίξεων με την Huawei.