Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ζητά από πανεπιστήμια να αποσύρουν τις μετοχές τους σε κινεζικές εταιρείες

Ζητά από πανεπιστήμια να αποσύρουν τις μετοχές τους σε κινεζικές εταιρείες

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητά από κολέγια και πανεπιστήμια να αποσύρουν τις μετοχές που μπορεί να έχουν σε κινεζικές εταιρείες, προειδοποιώντας με επιστολή ότι μπορεί να υπάρξουν ενδεχομένως πιο επαχθή μέτρα.

"Τα διοικητικά συμβούλια των αμερικανικών πανεπιστημίων θα ήταν συνετό να εκχωρήσουν τις μετοχές εκείνες που σχετίζονται με εταιρείες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους", δήλωσε ο Κιθ Κραχ  υφυπουργός για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον στην επιστολή που απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο των αμερικανικών πανεπιστημίων και κολεγίων, και την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με έρευνα του εν λόγω δημοσιογραφικού μέσου οι επενδύσεις σχολείων και πανεπιστημίων σε κινεζικές εταιρείες ανέρχονται σε αρκετά δις δολάρια.

Δεν η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί από φορείς να μην επενδύσουν στην Κίνα, αφού τον Απρίλιο εμποδίστηκε μια τοποθέτηση ύψους 50 δις δολαρίων από το Ομοσπονδιακό Ταμείο Thrift Savings σε ένα χρηματιστηριακό δείκτη με κινεζικές επιχειρήσεις. 

Το σκεπτικό των Αμερικανών αξιωματούχων ήταν ότι ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Hangzhou Hikvision Digital Technology, η οποία έχει μπει στη "μαύρη λίστα" του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.