Ζελένσκι: Αν ο κόσμος δεν προστατεύσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, θα υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό

Ζελένσκι: Αν ο κόσμος δεν προστατεύσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, θα υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να αναλάβει δράση για το εργοστάσιο της Zαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία, παρακαλώντας να «μην χάσει από την τρομοκρατία» ή «να υποκύψει στον ρωσικό πυρηνικό εκβιασμό».

Στη νυχτερινή του ομιλία είπε:

«Όλα τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από το εργοστάσιο και τις γειτονικές περιοχές χωρίς όρους.

Αν τώρα ο κόσμος δεν έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει έναν πυρηνικό σταθμό, σημαίνει ότι ο κόσμος χάνει. Χάνει από τρομοκράτες και υποκύπτει στον πυρηνικό εκβιασμό.

Εάν τώρα ο κόσμος δεν δείξει δύναμη και αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί έναν πυρηνικό σταθμό, αυτό θα σημαίνει ότι ο κόσμος έχει χάσει.» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οποιοδήποτε περιστατικό ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Zαπορίζια μπορεί να επηρεάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τουρκία, τη Γεωργία και χώρες από πιο απομακρυσμένες περιοχές. Όλα εξαρτώνται αποκλειστικά από την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου. Εάν οι ενέργειες της Ρωσίας προκαλέσουν καταστροφή, οι συνέπειες μπορεί να πλήξουν και όσους σιωπούν μέχρι στιγμής», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Αξιωματούχος που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία ανέφερε ότι 25 επιθέσεις πυροβολικού από αμερικανικής κατασκευής οβίδες M777 έπληξαν το εργοστάσιο σε κοντινή απόσταση αλλά και κατοικημένες περιοχές.

Η Ουκρανία είπε ότι ήταν οι ρωσικές δυνάμεις που βομβάρδισαν την πόλη για να προσπαθήσουν να κάνουν να φαίνεται ότι οι επιθέσεις γίνονται από Ουκρανούς.