Ζαπορίζια: Στο «κανονικό» τα επίπεδα ραδιενέργειας ύστερα από τους νέους βομβαρδισμούς

Ζαπορίζια: Στο «κανονικό» τα επίπεδα ραδιενέργειας ύστερα από τους νέους βομβαρδισμούς

Δεν εντοπίστηκε καμία διαρροή ραδιενέργειας μετά τους σημερινούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, δήλωσε ένας αξιωματούχος της φιλορωσικής κατοχικής διοίκησης.

«Προς το παρόν, δεν έχει εντοπιστεί καμία μόλυνση στον σταθμό και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι στο φυσιολογικό», δήλωσε στο Telegram ο Εβγένι Μπαλίτσκι, επικεφαλής της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης που έχει συσταθεί σε αυτήν την περιοχή της νότιας Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι βομβάρδισαν την περίμετρο αυτού του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σήμερα, ύστερα από τους βομβαρδισμούς της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη φιλορωσική τοπική διοίκηση, βλήματα έπεσαν σήμερα κοντά σε μια αποθήκη «ραδιενεργών υλικών».

Σύμφωνα με τον Μπαλίτσκι, στο σημείο αποθηκεύονται «αρκετοί τόνοι» ραδιενεργών αποβλήτων και ένας βομβαρδισμός σε αυτή την αποθήκη «θα καθιστούσε ολόκληρη την περιοχή ακατοίκητη».

Υποστήριξε επίσης ότι ο καπνός που υψώνεται στον ουρανό κοντά στο σημείο, ο οποίος είναι ορατός σε βίντεο που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προήλθε από φωτιά που ξέσπασε σε χωράφι ύστερα από πτώση ηλεκτροφόρων καλωδίων. «Πυροσβέστες βρίσκονται στο στάδιο της κατάσβεσης», υπογράμμισε.

Η κατάσταση στη Ζαπορίζια προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα για τον κίνδυνο «καταστροφής». «Καλώ τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή γύρω από τον σταθμό και να μην στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις του και την γύρω ζώνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.