Ζαπορίζια: Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Ζαπορίζια: Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Την ώρα που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προσπαθούν να βρουν διέξοδο με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η Ρωσία είναι ανένδοτη στο ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποίησης της περιοχής. Παράλληλα, νέο πεδίο έντασης δημιουργήθηκε με τους ουκρανικούς ισχυρισμούς πως οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Ο ένας κατηγορεί τον άλλο

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς που έχουν πλήξει κατ' επανάληψη τον σταθμό, εντείνοντας τους φόβους για μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα αποθηκεύει βαρύ οπλισμό στον σταθμό. Λέει επίσης ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές.

Την Πέμπτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε στις βασικές παραμέτρους για να μεταβεί μια αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια σε συνομιλίες την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον ηγέτη της Τουρκίας.

Ουκρανικές κατηγορίες

Λάδι στη φωτιά έριξε ο ισχυρισμός της  Energoatom, της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Energoatom σημειώνει ότι πιστεύει πως η Ρωσία, η οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό αυτό σταθμό που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, προετοιμάζεται να διεξαγάγει μια «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια» εκεί. Η Energoatom τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από την Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια,από το ουκρανικό δίκτυο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Την Πέμπτη είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε ζημιά στην Ζαπορίζια θα ήταν αυτοκτονία» και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης του πυρηνικού σταθμού.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΔΟΑΕ, Μιχάιλ Ουλιάνοφ, υποστήριξε ότι κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να μπορέσει να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, υποστήριξε πως η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να διαφωνεί με την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και κατηγόρησε εκ νέου τους Ουκρανούς για επιθέσεις στον σταθμό.

Τι είπαν Πούτιν - Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Παρασκευή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, γνωστοποιώντας πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποστολής ομάδας από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ την απαραίτητη βοήθεια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού που ελέγχεται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, για τον οποίο κατηγόρησε το Κίεβο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας καταστροφή.