Ζ. Ζάεφ στο Euronews: Θα πετύχουμε το "ναι", είμαι σε επαφή με τον "φίλο" Αλ. Τσίπρα

Ζ. Ζάεφ στο Euronews: Θα πετύχουμε το "ναι", είμαι σε επαφή με τον "φίλο" Αλ. Τσίπρα

Πεπεισμένος ότι θα πετύχει το "ναι" στη Βουλή των Σκοπίων και ως εκ τούτου ότι θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο ίδιος έχει επικαλεστεί ως λύση, εμφανίζεται ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη στο Euronews, δηλώνοντας, ταυτόχρονα ότι είναι σε επαφή με τον "φίλο" Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στο euronews, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επαναλαμβάνει ότι η βασική του προτεραιότητα είναι η χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ήδη εστιάζουν στην επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

«Είμαι ικανοποιημένος από την επιτυχία αυτής της απόλυτα δημοκρατικής διαδικασίας όπου όλοι οι αποφασισμένοι ψηφοφόροι έριξαν την ψήφο τους για να πουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να πορευτεί η χώρα. Σε ποσοστό 91% έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς τους πολιτικούς να πάνε οι βουλευτές στην Βουλή και να την επικυρώσουν», αναφέρει ακόμη ο κ.Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. «Γίνονται διαβουλεύσεις- εγώ μιλώ- οι βουλευτές μιλούν μεταξύ τους, η διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των κυβερνώντων κομμάτων από το Αλβανικό μπλοκ, μιλάμε με τους βουλευτές και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν και θα κάνουμε οτιδήποτε για να το καταφέρουμε συμβεί». 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το VMRO έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να μην στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή ενώ μόλις το μεσημέρι εμφανίστηκε να προκρίνει τη λύση των πρόωρων εκλογών

Από τη πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ που άνοιξε το θέμα των εκλογών ως προειδοποίηση μετά το δημοψήφισμα επισημαίνει στη συνέντευξη πως δεν είναι αναγκαίες. «Η Μακεδονία τώρα είναι στον σωστό δρόμο. θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα έχουμε την θέση μας στο τραπέζι των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και στο ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μια καλή περίοδος. Από οικονομική άποψη, η Μακεδονία βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δεν χρειάζεται να πάμε σε εκλογές. Και σαφώς αν προκηρύξουμε εκλογές ο προφανής στόχος είναι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δηλαδή 80 βουλευτές»

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει για άλλη μια φορά πως πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και «υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και πιστεύω ότι οι βουλευτές θα πράξουν την υποχρέωσή τους προς το κράτος».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε πως βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συζητάνε για όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά το δημοψήφισμα, αλλά και για την ίδια τη Συμφωνία.