Ζ. Ζάεφ: Με «όχι» στο δημοψήφισμα ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Ζ. Ζάεφ: Με «όχι» στο δημοψήφισμα ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών

«Αν στο δημοψήφισμα (για τη Συμφωνία των Πρεσπών) προκύψει ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη, έστω και για μία ψήφο, αυτό σημαίνει ότι το κοινοβούλιο και εγώ προσωπικά θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε πώς «η ψήφος των πολιτών και η απόφασή τους είναι που θα δώσει την κατεύθυνση στα πολιτικά κόμματα». «Όταν αποφασίσουν οι πολίτες τότε εμείς οι πολιτικοί θα έχουμε το μοναδικό σημάδι που χρειαζόμαστε να ακουλουθήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» και αν θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, επισήμανε ότι «η ψηφοφορία θα στείλει στους πολιτικούς ένα σοβαρό μήνυμα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διασωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών ακόμα κι αν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα ή ισχνή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα FAZ, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ είχε σημειώσει ότι «το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», προσθέτοντας πως στην συμφωνία των Πρεσπών το δημοψήφισμα αναφέρεται «ως δυνατότητα κι όχι αναγκαιότητα».

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης, αλλά έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ν. Ντιμιτρόφ.