Ζ. Ζάεφ: Αν επικυρωθεί η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μετά

Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2019, 09:26
-A +A
Ζ. Ζάεφ: Αν επικυρωθεί η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μετά

Σαφές μήνυμα πως όταν η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί και από τις δυο πλευρές μετά δεν μπορεί να αλλάξει στέλνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Ζ. Ζάεφ εκφράζει την ανησυχία του για τις ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των Σκοπίων και της Ελλάδας «γιατί τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές», ενώ επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η έγκριση της Συμφωνίας «κλειδώνει» μεταξύ άλλων και τη «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».

Ασκώντας κριτική στην πολιτική εξαρχαϊσμού του Νικολά Γκρούεφσκι, ο Ζ. Ζάεφ τονίζει ότι η χώρα πλήρωσε μεγάλο τίμημα γι’ αυτή την πολιτική του παρελθόντος και δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη, ενώ σημειώνει πως «η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να την αλλάξει (σ.σ. τη Συμφωνία).

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία, σημείωσε, πως έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.

Όσον αφορά το ζήτημα της γλώσσας, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών.

Ο κ. Ζάεφ έκανε ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «γνωρίζω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο, όμως πιστεύω ότι η αγάπη για τη χώρα του θα αποβεί θετική και για τον ίδιο προσωπικά, για την κυβέρνηση, επίσης, για το φίλο μου τον Κοτζιά που δεν είναι πλέον υπουργός, αλλά στηρίζει πολύ θετικά τη συμφωνία».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ο ίδιος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσουν το Νόμπελ Ειρήνης, εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά: «Όταν μας πρότειναν ως υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης έστειλα ένα μήνυμα στον Τσίπρα και του είπα πως είναι μεγάλη μας τιμή, μου απάντησε πως το μεγαλύτερο βραβείο για εμάς είναι η φιλία μας και το καλύτερο μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες. Είμαι ευτυχής γιατί έχω έναν νέο φίλο, τον Αλέξη, και ελπίζω να καλλιεργήσουμε και στο μέλλον την προσωπική μας σχέση, να βρεθούμε εδώ ή στην Αθήνα, πάντα με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι πολίτες μας, οι χώρες μας, θα γίνουν επίσης ειλικρινείς φίλοι».

Φωτογραφία: ΑΡ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 24/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα