Yπέγραψε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για την πανδημία
Φ.B. Στάινμάιερ

Yπέγραψε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για την πανδημία

Την έγκριση του «φρένου έκτακτης ανάγκης» που προβλέπει την άμεση λήψη μέτρων περιορισμού όταν διαπιστωθεί αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού υπέγραψε πριν από λίγη ώρα ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επικυρώνοντας και τυπικά τις σχετικές αποφάσεις. Η νέα ρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως για την πρόβλεψη απαγόρευσης κυκλοφορίας, ψηφίστηκε χθες από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και σήμερα από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Νωρίτερα η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων, παραδέχθηκε ότι η νέα νομοθεσία είναι «μόνο οριακά δημοφιλής», τόνισε ωστόσο ότι «την χρειαζόμαστε ως κυματοθραύστη για το τρίτο κύμα» της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προστέθηκε στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδιδόμενα νοσήματα, αν ο δείκτης κρουσμάτων υπερβεί το 100 (ανά 100.000 κατοίκους και εντός επτά ημερών), επιβάλλεται αυτομάτως μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από 22:00 έως 5:00, κλείνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αρνητικό τεστ για κορονοϊό. Αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 150, τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με το σύστημα click & collect, ενώ στα 165 κρούσματα κλείνουν και τα σχολεία.