Υεμένη: Ο ΟΗΕ καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη σε συνομιλίες στη Γενεύη

Υεμένη: Ο ΟΗΕ καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη σε συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη στην Υεμένη να διεξαγάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την 6η Δεκεμβρίου στη Γενεύη, ανήγγειλε την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του για τον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς έκρινε απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι «εφικτό» να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Παράλληλα, προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να υποστηρίξουν τη νέα ειρηνευτική προσπάθεια.

«Αυτές οι συνομιλίες θα προσφέρουν, μεταξύ άλλων, στους διάφορους παράγοντες την ευκαιρία να συζητήσουν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων τη λήψη μέτρων ικανών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και συγκεκριμένα σχέδια για να προχωρήσει η διαδικασία», είπε ο Γκρίφιθς.

Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είχαν επικεντρωθεί το 2016 στην αποχώρηση των σιιτών ανταρτών Χούθι από πολλές πόλεις στρατηγικής συμμαχίας και σε μια συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της.

Ο Γκρίφιθς, ο οποίος ανέλαβε την περασμένη χρονιά να ηγηθεί των προσπαθειών του ΟΗΕ για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Υεμένη, δήλωσε επίσης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι συνεχίζει ακόμη την προσπάθεια να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για να αποφευχθεί μια γενικευμένη αναμέτρηση στην πόλη Χοντάιντα, από το λιμάνι της οποίας διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων που εισάγει η χώρα αλλά και της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία ότι η κατάσταση στη Χοντάιντα ενδέχεται να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην πόλη.

Από την επέμβαση στον πόλεμο στην Υεμένη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, τον Μάρτιο του 2015, ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», με τουλάχιστον 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα λιμού.

«Ο πόλεμος στην Υεμένη πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάθε μέρα χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα συναντήθηκε χωριστά με τον πρόεδρο της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι και των ηγέτη των σιιτών Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ