Ξεπέρασαν τις 200.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τις 200.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Έξι εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν σήμερα τον 200.000ο θάνατο που αποδόθηκε στην Covid-19, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, με τον κορονοϊό να συνεχίζει να σκοτώνει εκατοντάδες Αμερικανούς κάθε μέρα.

Το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα (περίπου 18:30 ώρα Ελλάδας) η καταμέτρηση του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης έδειχνε 200.005 θανάτους, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 6,9 εκατομμύρια.

Αυτή η θνησιμότητα - που προέβλεπαν από τον Αύγουστο πολλά μοντέλα - κάνει τον SARS-CoV-2 τρίτη βασική αιτία θανάτου στις ΗΠΑ φέτος, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Σημειώνεται πως από την έναρξη της πανδημίας και την καταγραφή του πρώτου θανάτου, καταγράφονται κατά μέσο όρο 858 θάνατοι την ημέρα στην αμερικανική επικράτεια, με τις ΗΠΑ να είναι έτσι η πλέον πληγείσα χώρα του κόσμου από την πανδημία.

Α. Φάουτσι: Να μην σηκώσουμε τα χέρια ψηλά έναντι στον κορονοϊό

«Η ιδέα των 200.000 θανάτων είναι πολύ απογοητευτική και υπό πολλές απόψεις, εκπληκτική» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος αφότου δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τους νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ. «Έχουμε την ικανότητα – ακόμη και πριν αποκτήσουμε ένα εμβόλιο, το οποίο θα γίνει σε εύλογο διάστημα – έχουμε τη δυνατότητα (να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό) εφαρμόζοντας όσα συζητάμε εδώ και τόσο καιρό, που θα απέτρεπαν τη διάδοση του ιού, αποτρέποντας έτσι και τη θνησιμότητα» είπε.

Ο Φάουτσι τόνισε πως δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, ωστόσο διαπίστωσε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη περίοδο και πρέπει να ενεργήσουμε αντίστοιχα. Ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε την ανησυχία του καθώς μπήκαμε στο φθινόπωρο, αλλά και τον προσεχή χειμώνα, για την διάδοση του κορονοϊού σε κατά κύριο λόγο κλειστούς χώρους, με ελλιπή εξαερισμό.

AP Photo/J. Scott Applewhite