Ξεκίνησε η δίκη της κόρης του ιδρυτή της Huawei στον Καναδά

Ξεκίνησε η δίκη της κόρης του ιδρυτή της Huawei στον Καναδά

Ξεκίνησε σήμερα στο στο Βανκούβερ του Καναδά, η δίκη για την έκδοση στις ΗΠΑ της Μενγκ Ουάνγκζου  της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, η οποία είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου του 2018 κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δίκη της Μενγκ μπορεί να διαρκέσει μήνες ίσως και χρόνια σε μια υπόθεση η οποία είχε έντονο το «άρωμα» της διένεξης του Αμερικανού προέδρου με την Κίνα.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2019, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες τόσο κατά του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όσο και κατά της Μενγκ, για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν αλλά και ότι έκλεψαν, μέσω δύο θυγατρικών, βιομηχανικά μυστικά από τον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών T-Mobile.

Η σύλληψή της Μενγκ προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ Οττάβας και Πεκίνου, αφού λίγες μέρες μετά είχαν συλληφθεί στην Κίνα δύο Καναδοί, ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ και ο Καναδός πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ. Από την πλευρά της η Μένγκ έχει καταθέσει αγωγή κατά των καναδικών αρχών για το θέμα της σύλληψής της στο Βανκούβερ,  ενώ η ίδια η κινεζική εταιρεία προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των προϊόντων και του εξοπλισμού της από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2018, με ένα προεδρικό διάταγμα, στο οποίο επικαλούνταν ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τέλος σε μια συμφωνία ύψους 117 δισ. δολαρίων, που αφορούσε την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Qualcomm, που κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές, από τον τεχνολογικό κολοσσό Broadcom - που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη. H απόφαση εκείνη ήρθε ύστερα από εισήγηση της Αμερικανικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για αποδυνάμωση της θέσης της Qualcomm στην αμερικανική αγορά και άνοιγμα της κερκόπορτας για είσοδο σε αυτήν της κινεζικής και ύποπτης για κατασκοπεία Huawei. Σημειώνεται πως Qualcomm και Huawei βρίσκονται στην προμετωπίδα της μάχης για το ποια θα κυριαρχήσει στην ασύρματη τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G).

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε τον Μάιο του 2019 την Huawei Technologies Co Ltd στη μαύρη λίστα των εταιριών, οι δραστηριότητες των οποίων προκαλούν ανησυχίες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια περιόρισε τις πωλήσεις υλικών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ προς την Huawei.

AP Photo/Andy Wong