Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 15:45

-A +A

Ξεκίνησε η διάσκεψη στο Βερολίνο – Ώρα αποφάσεων για τη Λιβύη

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 15:45
Ξεκίνησε η διάσκεψη στο Βερολίνο – Ώρα αποφάσεων για τη Λιβύη
-A +A

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στο Βερολίνο καθώς ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών που βρίσκονται στη γερμανική πρωτεύουσα. Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον Χ. Χαφτάρ όσο και με τον αλ Σάρατζ. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες από το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, είναι η επίτευξη εκεχειρίας μέσω ενός μηχανισμού ελέγχου καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Λιβύη κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια νέα Συρία στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.

Τους εκπροσώπους χωρών και οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή Σύνοδο υποδέχθηκαν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Πριν συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα τους ότι η διάσκεψη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

Από τη μεριά του ο Ταγίπ Ερντογάν  λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο δήλωσε πως «για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χαφτάρ πρέπει να τερματισθεί».

Ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την πληροφορία ότι η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Στη Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Προσχέδιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας προβλέπει την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη και κατάπαυσης του πυρός. Στο προσχέδιο που δημοσίευσε το πρακτορείο δεν γίνεται καμία αναφορά για συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με άλλες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία.



Από τη μεριά του το γερμανικό πρακτορείο dpa μεταδίδει ότι το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτηματικό η στάση Ερντογάν

Πέρα από το χάσμα που χωρίζει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη και τις δυσκολίες που υφίστανται για να γεφυρωθεί, ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό με χθεσινές δηλώσεις τους ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου διασφαλιστούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δικαιώματα που σύμφωνα με την Τουρκία προκύπτουν από την υπογραφή του παράνομου Μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία η Άγκυρα στηρίζει.


Ωστόσο με σημερινές τους δηλώσει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ξεκαθάρισε ότι η διάσκεψη του Βερολίνου δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό αέριο και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα