Συνάντηση Τραμπ - Κιμ στο Βιετνάμ - Φιλοφρονήσεις και... αισιοδοξία

Συνάντηση Τραμπ - Κιμ στο Βιετνάμ - Φιλοφρονήσεις και... αισιοδοξία

Με φιλοφρονήσεις, χαμόγελα και μια χειραψία ξεκίνησε πρώτη μέρα της δεύτερης συνοδού ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο ουδέτερο έδαφος του Βιετνάμ.

Κατά την διάρκεια του δείπνου μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «ειδική σχέση».

Στις σύντομες δηλώσεις του πριν από τετ α τετ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, και το δείπνο που θα ακολουθήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την «πολύ καλή μεταξύ τους σχέση», εκφράζοντας – την αναμενόμενη – αισιοδοξία του για την επιτυχημένη, ίσως «ακόμη καλύτερη» και από την πρώτη τους συνάντηση, πέρσι τον Ιούνιο, στη Σιγκαπούρη. Τη «θαρραλέα απόφαση» του Τραμπ χαιρέτισε και ο Κιμ, αναφερόμενος στη Σύνοδο.  

Nωρίτερα, ο Τραμπ είχε εκφράσει την άποψη ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ακμάσει σαν το Βιετνάμ αν εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη γη. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί», υποστήριξε ο Ντ. Τραμπ  σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην ιστορία, για τον φίλο μου Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται, ότι σήμερα εννιά μήνες μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα και ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο πλευρές, το μενού των συνομιλιών είναι λίγο πολύ το ίδιο, αφού οι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας» απαίτηση η οποία όπως επισημαίνουν αναλυτές αν δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες».

Πέραν αυτών, βασικό θέμα που δεν ετέθη κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου είναι αυτό της ασφάλειας της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αφού οι εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει η Πιονγιάνγκ για καταστροφή των πυραύλων που μπορούν να πλήξουν την Αμερική (γνωστοί ως ICBM), δεν είναι αρκετές αν δεν περιλαμβάνουν αντίστοιχες εγγυήσεις για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, κάτι που θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Την Κυριακή πάντως, ο Τραµπ ανέβαλε την προγραµµατισµένη για την 1η Μαρτίου αύξηση των δασµών στις εισαγωγές προς την Κίνα, τον βασικό σύμμαχο της Β. Κορέας ένα µήνυµα ότι αναζητεί έναν συνολικό συµβιβασµό.

AP Photo