Ξεκίνησε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα

Ξεκίνησε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα

Την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ξεκινούν και επίσημα οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, σε μια διαδικασία που θα κρατήσει έναν χρόνο, εκπληρώνοντας τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ από το 2017.

Η αντίστροφη μέτρηση που ξεκινά θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όπου θα είναι υποψήφιος ο Τραμπ διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία.

Το Ελιζέ «λυπάται»

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου προσκείμενου στη γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν την Τετάρτη μια συμφωνία στις διατυπώσεις της οποίας συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σαγκάη, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας εξέφρασε τη «λύπη» του Ελιζέ για την κίνηση αυτή των ΗΠΑ.

«Λυπούμαστε» για την επισημοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης, που «κάνει ακόμη πιο απαραίτητη τη γαλλοκινεζική συνεργασία για το κλίμα και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Το κείμενο που θα υπογραφεί αύριο συμπεριλαμβάνει μια παράγραφο η οποία αναφέρεται στο ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι αναστρέψιμη», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως Μακρόν και Σι θα έχουν αύριο επίσημη συνάντηση στο Πεκίνο. 

AP Foto/Jason DeCrow