Ξεκινάει τη δεύτερη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ο «Πορθητής»

Ξεκινάει τη δεύτερη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ο «Πορθητής»

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» πραγματοποιεί την δεύτερη κατά σειρά παράνομη γεώτρησή του εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ πραγματοποιεί παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Στο σημείο της παράνομης τουρκικής γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στον ονομαζόμενο στόχο «Φοινίκη-2», προχώρησε χθες τα ξημερώματα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν στην ίδια περιοχή είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, η γεώτρηση στο σημείο «Φοινίκη-1» έγινε σε σημείο όπου το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.200 μέτρα, ενώ ο στόχος βρισκόταν σε βάθος 3.100 μέτρων κάτω από τον βυθό. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διαδικασία γεώτρησης αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα και κάποιες έκτακτες καταστάσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, παρά το γεγονός πως γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για ίδια βάθη πραγματοποιούν αντίστοιχη γεώτρηση σε μόλις 40 μέρες.

Η συγκεκριμένη γεώτρηση στην περιοχή, σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, θα χρειαστεί 56 μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου. 

Σημειώνεται πως ο «Πορθητής» βρίσκεται σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων (75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας.

Χθες, το γεωτρύπανο βρισκόταν σε διαδικασίες σταθεροποίησης στο νέο σημείο, ενώ γίνονται διαδικασίες αλλαγής πληρωμάτων μέσω του λιμανιού της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανταπεξέλθει κάποιων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.