Ξεκινά αύριο στο Μαρακές η διάσκεψη για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Ξεκινά αύριο στο Μαρακές η διάσκεψη για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση που έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από τα Ηνωμένα Έθνη τα περασμένα δύο χρόνια και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετές χώρες θα τεθεί υπό επικύρωση στη σύνοδο του Μαρακές του Μαρόκου, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Το μη δεσμευτικό Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, έκτασης 34 σελίδων, το πρώτο του είδους για το θέμα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.

Στη διάσκεψη δεν θα λάβουν μέρος οι ΗΠΑ, η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ελβετία η Ιταλία και η Αυστραλία.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο έχει βρει απέναντί του αρκετές χώρες ανάμεσα τους  τις Αυστρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία και Πολωνία, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Βελγίου απειλείται με κατάρρευση με αφορμή το ζήτημα αυτό, αφού η ΝεοΦλαμανδική Συμμαχία (Ν-VA) αποχώρησε από τον συνασπισμό. 

Στο σύμφωνο αντιδρά μεταξύ άλλων και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, από το βήμα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέρριψε το «δόγμα της παγκοσμιοποίησης» και περιέγραψε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως απειλή για την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ.