WSJ: Τραπεζικές εταιρείες «κέλυφος» δίνουν πρόσβαση στη Β. Κορέα σε κεφάλαια

WSJ: Τραπεζικές εταιρείες «κέλυφος» δίνουν πρόσβαση στη Β. Κορέα σε κεφάλαια

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να επιδιώκουν τον εντοπισμό και τον περιορισμό των χρημάτων που μετακινούνται μέσω διεθνών τραπεζών και εταιρειών που χρησιμοποιούνται τελικά για τη χρηματοδότηση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, σύμφωνα με έκθεση της The Wall Street Journal.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πληρεξούσιους με κρυμμένους κυβερνητικούς δεσμούς σε όλο τον κόσμο για να διευκολύνει τη μετακίνηση αυτών των πληρωμών, αναφέρει η έκθεση.

Η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να πωλεί αγαθά χρησιμοποιώντας μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, η οποία αρχίζει με την πώληση αγαθών σε μια υπερπόντια εταιρεία, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που αναφέρονται στην έκθεση του περιοδικού.

Η υπερπόντια επιχείρηση δεν καταβάλλει το ποσό άμεσα τη Βόρεια Κορέα, αλλά σε μια τρίτη εταιρεία σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης της Πιονγκγιάνγκ. 

Η τρίτη εταιρεία πληρώνει στη συνέχεια έναν προμηθευτή για αγαθά που χρειάζονται στη Βόρεια Κορέα και τα αντικείμενα αποστέλλονται στη χώρα χωρίς να χρειάζεται να καταβληθούν χρήματα, σημειώνει η έκθεση.

Οι υπάλληλοι των ΗΠΑ δήλωσα επίσης στην Wall Street Journal ότι η Βόρεια Κορέα σπάει όλο και περισσότερο τις πληρωμές σε μικρότερα κομμάτια για να αποφύγει την ανίχνευση τους.

Η αναφορά στο περιοδικό έρχεται καθώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σφίξουν το κλοιό στην Πιονγιάνγκ για να την αναγκάσουν να παραιτηθεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής, ακόμα και όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un.

Πέρυσι, η διοίκηση του Τραμπ υέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών ευρύτερες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων στις νομικές οντότητες που συνδέονται με αυτές τις συναλλαγές της Βόρειας Κορέας. Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε επίσης πληροφορίες που περιγράφουν πώς η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί παραπλανητική σήμανση των φορτηγών πλοίων για να διευκολύνει τη μεταφορά αγαθών στη χώρα.