WSJ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικά καύσιμα από τέσσερα τάνκερ

WSJ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικά καύσιμα από τέσσερα τάνκερ

Στην κατάσχεση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης από το Ιράν, τα οποία είχαν φορτωθεί σε τάνκερ κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ, προχώρησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Τον περασμένο μήνα, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή για να κατασχέσουν τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν βενζίνη την οποία είχε στείλει το Ιράν στη Βενεζουέλα, ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση Μαδουρο να διατηρήσει την εξουσία.

Τα τέσσερα πλοία -Luna, Pandi, Bering και Bella- κατασχέθηκαν εν πλω και τώρα κατευθύνονται προς το Χιούστον, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Τα τέσσερα πλοία ήταν αρχικά μέρος ενός στόλου εννέα δεξαμενόπλοιων, συμπεριλαμβανομένων πέντε ιρανικών, τα οποία συνοδεύονταν από ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ωστόσο μετά από επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές, τα τέσσερα τάνκερ βγήκαν από την νηοπομπή.

Σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση του θέματος και βάση πληροφοριών που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal τα τάνκερ ανήκουν σε εταιρείες που συνδέονται με τον εφοπλιστή Γιώργο Γιαλόζογλου ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο. Τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει στην Lloyd's List σχετικά με το θέμα ότι «Δεν συνεργαζόμαστε με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και θέλουμε να συνεργαστούμε με τις αμερικανικές αρχές». 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ένας Ιρανός επιχειρηματίας που συνδέεται με το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, την ελίτ στρατιωτική μονάδα του Ιράν που θεωρείται από τις αμερικανικές αρχές ως τρομοκρατική οργάνωση διοργάνωσε τις παραδόσεις καυσίμων μέσω ενός δικτύου εταιρειών για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

AP Photo/Ernesto Vargas