WSJ: Ο ΠΟΥ ανασκευάζει την αρχική έκθεση για την προέλευση του κορονοϊού

WSJ: Ο ΠΟΥ ανασκευάζει την αρχική έκθεση για την προέλευση του κορονοϊού

Το κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ποο ταξίδεψε στην Κίνα για ερευνήσει την προέλευση του κορονοϊού αναμένεται να ανασκευάσει πλήρως την αρχική έκθεση, μετά από έκκληση δεκάδων επιφανών επιστημόνων που εκφράστηκε με ανοικτή  επιστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

H WSJ αναφέρει ότι 26 επιστήμονες συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας νέα έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα του ΠΟΥ που βρέθηκε στην Ουχάν τον περασμένο μήνα δεν είχε επαρκή πρόσβαση για να διερευνήσει πιθανές πηγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής διαρροής από εργαστήριο.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ανοιχτής επιστολής, η ομάδα των επιστημόνων και άλλων εμπειρογνωμόνων σε τομείς όπως η ιολογία, η ζωολογία και η μικροβιολογία δήλωσαν ότι ήταν «παντελώς αδύνατο» για την ομάδα του ΠΟΥ να πραγματοποιήσει πλήρη έρευνα και ότι οποιαδήποτε έκθεση ενδεχομένως να συνεπάγεται πολιτικούς συμβιβασμούς, καθώς έπρεπε να εγκριθεί από την κινεζική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεκίνο για μεγάλο διάστημα απαγόρευε την είσοδο στη χώρα του κλιμακίου του ΠΟΥ, ενώ όταν επετράπη υπήρξαν ουκ ολίγες καταγγελίες για περιορισμένη πρόσβαση σε στοιχεία.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ, «ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid- 19 μπορεί να προήλθε από ζωονοσογόνα στελέχη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί το ζώο - ξενιστής».

Υπενθυμίζεται ότι αμφιβολίες για την έκθεση εξέφρασαν και αμερικανοί αξιωματούχοι της νέας διοίκησης Μπάιντεν ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή Τραμπ, η οποία είχε αφήσει πολλές αιχμές για την προέλευση του κορονοϊού.

«Έχουμε βαθιές ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιήθηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας Covid-19» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις. «Είναι επιτακτική ανάγκη να είναι ανεξάρτητη αυτή η έκθεση, με ευρήματα εμπειρογνωμόνων απαλλαγμένα από παρέμβαση ή τροποποίηση από τις κινεζικές κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη», πρόσθεσε.