WSJ: Η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για νέα συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων

WSJ: Η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για νέα συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων

Η Ρωσική πλευρά φαίνεται να απορρίπτει το προτεινόμενο πλαίσιο από τις ΗΠΑ για μια νέα συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων, ζήτημα το οποίο ο Λευκός Οίκος ήλπιζε να επιλύσει πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε στην Wall Street Journal ότι η Μόσχα δεν μπορεί να συμφωνήσει στην πρόταση των ΗΠΑ, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. «Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση Τραμπ μόνο και μόνο για να υπάρξει συμφωνία» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι εδώ και κάποιους μήνες έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο διπλωμάτων οι συνομιλίες για τα πυρηνικά οπλοστάσιά της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Βιέννη. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει επανειλημμένως την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων για την αντικατάσταση της συμφωνίας New START 2010. Η Κίνα από την πλευρά της, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 320 πυρηνικές κεφαλές, έχει απορρίψει την πρόταση.

H αμερικανική οργάνωση Federation of Atomic Scientists εκτιμά ότι «ως τo τέλος του 2020 η Κίνα θα έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τις πυρηνικές της κεφάλες».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Γερουσία το 2017, ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις Τζούνιορ πρώην επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης Ειρηνικού, τόνιζε ότι «όσο εμείς δεν αναπτύσσαμε το οπλοστάσιο μας λόγω της συνθήκης με τη Ρωσία, η Κίνα ήταν ελεύθερη να κάνει ότι θέλει». 

Η New START, που επιβάλλει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 το μέγιστο στην καθεμία, λήγει τον επόμενο Φεβρουάριο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει την πρόθεσή του για παράταση, αλλά ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη τελική απάντηση.

Τον Αύγουστο 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από μια συμφωνία ορόσημο για τα στρατηγικά όπλα, τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), ενισχύοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Senior Airman Hanah Abercrombie/U.S. Air Force via AP