Washington Post: Ο όχλος είχε φθάσει μία ανάσα από τον αντιπρόεδρο Πενς

Washington Post: Ο όχλος είχε φθάσει μία ανάσα από τον αντιπρόεδρο Πενς

Δεν σταματούν να σοκάρουν οι αποκαλύψεις με φόντο την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο όχλος έφτασε επικίνδυνα κοντά στον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ο οποίος φυγαδεύτηκε άρον-άρον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αντιπρόεδρος παρέμεινε στον χώρο 14 λεπτά αφότου η αστυνομία του Κογκρέσου είχε ειδοποιηθεί για την απόπειρα εισβολής στο Καπιτώλιο, χρόνος αρκετός ώστε οι ταραξίες να προσεγγίσουν τη θέση του, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και ένα νέο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Τελικά  άνδρες των μυστικών υπηρεσιών φυγάδευσαν τον Πενς σε ένα δωμάτιο δίπλα στη Γερουσία  ενώ οι ταραξίες πλημμύριζαν το Καπιτώλιο: πολλοί εξ αυτών μάλιστα φωνάζοντας και αποκαλώντας τον Αντιπρόεδρο «προδότη».

Ο Μάικ Πενς και η οικογένειά του είχε μόλις κρυφτεί σε ένα κρησφύγετο σύμφωνα με τις μαρτυρίες τριών ανθρώπων με γνώση των κινήσεων του Αντιπροέδρου, οι οποίοι μίλησαν στην Washington Post υπό το καθεστώς ανωνυμίας. 

Εάν ο όχλος των οπαδών του Τραμπ, σημειώνει η εφημερίδα, είχε φθάσει εκεί μόλις κάποια δευτερόλεπτα νωρίτερα, οι επιτιθέμενοι ίσως θα βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αντιπρόεδρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει τον Αντιπρόεδρο του ενώπιον του πλήθους των οπαδών του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε τη χώρα μας και το σύνταγμα μας. Οι πολιτείες θέλουν επανεκλογή. Ο Μάικ Πενς να κάνει το σωστό  αμφισβητώντας την εκλογική διαδικασία. Με εμένα θα είστε πιο ευτυχισμένοι», έλεγε λίγη ώρα πριν τα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη σε μια σοκαριστική νέα αξιολόγηση για την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σε χθεσινό δικαστικό έγγραφο σημειώνει ότι είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους».

Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

Εσωτερικές έρευνες ξεκίνησαν στους κόλπους αμερικανικών υπουργείων, μεταξύ άλλων σε εκείνα της Δικαιοσύνης και της Άμυνας, για να αξιολογήσουν την προετοιμασία τους και την απάντησή τους στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι γενικοί επιθεωρητές τους.

Με τις έρευνες αυτές επιδιώκεται να καθοριστεί ποιες ήταν οι διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν τα υπουργεία πριν από την εισβολή, πώς διαβιβάστηκαν αυτές μεταξύ των διαφόρων ομοσπονδιακών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη διατήρηση της τάξης και το πώς αντέδρασαν την 6η Ιανουαρίου, επισημαίνεται στα δελτία τύπου που εξέδωσαν.

Οι γενικοί επιθεωρητές των υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικής Ασφαλείας και Εσωτερικών ανέφεραν, επίσης, ότι θα «συντονίσουν» τις έρευνές τους.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρέθηκαν στο επίκεντρο επικρίσεων μετά την επίθεση εναντίον του Κογκρέσου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, που κατάφεραν να διεισδύσουν με ευκολία στο εσωτερικό του κτιρίου και να σκορπίσουν το χάος για πολλές ώρες, προτού απομακρυνθούν.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία, η αστυνομία του Καπιτωλίου, η δημοτική αστυνομία, η Εθνοφρουρά, η αστυνομία των Πάρκων… πολλές υπηρεσίες βρέθηκαν στο στόχαστρο. Ερωτήματα προκύπτουν κυρίως για την ύπαρξη πληροφοριών που το FBI δεν μοιράστηκε με τους εταίρους του και στη βραδύτητα με την οποία το Πεντάγωνο ανέπτυξε στρατιώτες της Εθνοφρουράς.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς, εξήγησε πως σκοπεύει να καθορίσει εάν «τα πρωτόκολλα, οι πολιτικές και οι υφιστάμενες διαδικασίες» στο υπουργείο αυτό, που επιβλέπει το FBI, «επηρέασαν την ικανότητα των υπηρεσιών του να προετοιμαστούν και να απαντήσουν αποτελεσματικά» σε αυτά τα γεγονότα.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του τού υπουργείου Άμυνας θα επιδιώξει να καθορίσει τι ακριβώς ζητήθηκε από το Πεντάγωνο και ο τρόπος με τον οποίο εκείνο απάντησε. Ο παραιτηθείς επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου έχει κατηγορήσει έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό ότι αγνόησε τις εκκλήσεις του για ενισχύσεις, τα λεπτά που ακολούθησαν της εισβολής.

Η πρόεδρος της Βουλής ανέθεσε σε έναν απόστρατο αντιστράτηγο να εξετάσει την ασφάλεια του Καπιτωλίου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απέφυγε σήμερα να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η δίκη του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη ένα άρθρο παραπομπής του Τραμπ στη Γερουσία. Όμως η Πελόζι δεν διευκρίνισε πότε θα στείλει αυτήν την απόφαση στη Γερουσία. «Θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε», είπε στους δημοσιογράφους που την ρώτησαν σήμερα.

Η Πελόζι ανακοίνωσε επίσης ότι ζήτησε από έναν απόστρατο αντιστράτηγο να διενεργήσει μια έρευνα για την ασφάλεια του Καπιτωλίου, μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. «Για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, πρέπει τώρα να εξετάσουμε σχολαστικά την ασφάλεια του Καπιτωλίου», εξήγησε.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Ράσελ Ονορέ ήταν ο άνθρωπος που συντόνιζε τις στρατιωτικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πληγέντες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, το 2005.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο θα ερευνηθεί από κοινοβουλευτικές επιτροπές και, ενδεχομένως, και από κάποια ανεξάρτητη επιτροπή όμως «εν αναμονή, είμαι ευγνώμων που ο αντιστράτηγος Ονορέ δέχτηκε» να αναλάβει αυτό το έργο, πρόσθεσε η Πελόζι.