Washington Post: Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Washington Post: Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο επερχόμενο δημοψήφισμα της πΓΔΜ και τη ρωσική εμπλοκή αναφέρεται η Washington Post, που υποστηρίζει ότι στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να υπονομεύσει τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ ώστε τα Σκόπια να μην μπουν στο ΝΑΤΟ.

 Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα, η αμερικανική πλευρά φοβάται ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου οι πολίτες της πΓΔΜ να ψηφίσουν «όχι» στην συμφωνία.

«Το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μια ακόμη σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας η οποία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να υποδαυλίσει τις σχέσεις πΓΔΜ-Ελλάδας αλλά και να μπλοκάρει την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η διαφορά όμως βρίσκεται στην τακτική που ακολουθούν οι δυο πλευρές, από την μια οι δημοκρατίες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες της χώρας με ομιλίες και εμφανίσεις, η ρωσική πλευρά διεξάγει μια συγκεκαλυμμένη καμπάνια προπαγάνδας, γεμίζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με fake news και τροφοδοτώντας τους εγχώριους εξτρεμιστές που οργανώνουν διαδηλώσεις», αναφέρει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει:«Το καθεστώς Πούτιν είναι αποφασισμένο να εκτροχιάσει την συμφωνία, ακόμα και αν χρειαστεί να βλάψει τις σχέσεις με την Ελλάδα.  Η «Μακεδονία» δεν συνορεύει με την Ρωσία, όμως περιστοιχίζεται από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία, όμως η είσοδος της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή οικογένεια θα προσφέρει σταθερότητα σε μια εύθραυστη περιοχή». 

Η Washington Post κλείνει με το εξής συμπέρασμα: «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν θέλει να υποδαυλίζει την Δύση και τους θεσμούς της οπουδήποτε και οποτεδήποτε του δίνεται η ευκαιρία». 

AP Photo