Υπόθεση Ριμπολόβλεφ: Στο «σκαμνί» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μονακό

Υπόθεση Ριμπολόβλεφ: Στο «σκαμνί» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μονακό

Η υπόθεση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ, που έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με έναν Ελβετό πρώην έμπορο τέχνης, οδήγησε σε νέες απαγγελίες κατηγοριών στο Μονακό, αυτή τη φορά σε βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πολ Μασερόν καθώς και τριών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αστυνομίας, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

Φέρεται να βρίσκονταν υπό την επιρροή του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco. Όλοι τους κατηγορούνται για παθητική αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και για παραβίαση του απορρήτου της προανάκρισης, με τον δικαστή Εντουάρ Λεβρό να εκτιμά επίσης πως διαθέτει αρκετές ενδείξεις για να προσθέσει υποψίες για παθητική διαφθορά.

Από τους τρεις αστυνομικούς σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ο Κριστόφ Χαγκέ, επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας και ο αναπληρωτής του Πατρίκ Φουζαρί, παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ ο πρώην διευθυντής δημόσιας ασφάλειας, Ρεζίς Ασό, έχει συνταξιοδοτηθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Συνολικά, εννέα άτομα --μεταξύ των οποίων ο Ριμπαλόβλιεφ, ιδιοκτήτης της AS Monaco, η δικηγόρος του Τετιάνα Μπερσεντά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φιλίπ Ναρμινό, η σύζυγος και ο γιος του τελευταίου-- έχουν τεθεί υπό δικαστική έρευνα αυτή την εβδομάδα έπειτα από ακροάσεις και ανακρίσεις, που προκάλεσαν κύμα σοκ χωρίς προηγούμενο στο πριγκιπάτο.

Ο Ναρμινό συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ξέσπασε η υπόθεση, δυόμισι χρόνια μετά μια αγωγή του Ριμπαλόβλιεφ σε βάρος του Ιβ Μπουβιέ, ενός πράκτορα διαμετακόμισης από τη Γενεύη που έγινε έμπορος τέχνης, τον οποίο ο Ρώσος ολιγάρχης κατηγορεί ότι είχε υπερτιμολογήσει τα έργα τα οποία του πούλησε αποσπώντας του ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τη συνέργια μιας κοινής φίλης, της Τάνια Ραπό.

Σε μια στροφή της αυτής της δικαστικής διαδικασίας, που είχε σκοπό την αναγνώριση της απάτης και την επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών, βρέθηκαν ενοχοποιητικά SMS στο κινητό τηλέφωνο της δικηγόρου του Ριμπαλόβλιεφ που έμοιαζαν να δείχνουν πως ο τελευταίος επωφελείτο από τις καλές σχέσεις της δικηγόρου του με τους επικεφαλής της αστυνομίας του Μονακό προκειμένου να παγιδεύσει τον Μπουβιέ. Η αστυνομία του Μονακό είχε ειδοποιηθεί για την άφιξη του Μπουβιέ από την Ελβετία στο πριγκιπάτο από τη δικηγόρο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, προτού τον συλλάβει στις αρχές του 2015.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β', ο οποίος εμπιστεύτηκε τα κλειδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco στον Ριμπαλόβλιεφ το 2011, δεσμεύθηκε ότι θα πέσει άπλετο φως «με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο».

Η δικαστική έκβαση της υπόθεσης παραμένει απρόβλεπτη. Οι δικηγόροι του Ριμπαλόβλιεφ θεωρούν πως η χρησιμοποίηση του τηλεφώνου στη διαδικασία πλήττει το απόρρητο των επικοινωνιών της δικηγόρου και είναι παράνομη. Έχουν προσφύγει στο αναθεωρητικό δικαστήριο του Μονακό, το οποίο θα μπορούσε να εκδώσει την απόφασή του το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ