7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

DW: Διχάζει Γερμανία -Τουρκία η υπόθεση Καβαλά

DW: Διχάζει Γερμανία -Τουρκία η υπόθεση Καβαλά

Το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις χώρες, των οποίων οι πρεσβευτές χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητοι» και απειλούνται με απέλαση από την Τουρκία, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν από τα γερμανικά κόμματα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε χθες εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) ο Γερμανός πρέσβης και άλλοι εννέα ομόλογοι του, οι οποίοι ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Ο φιλάνθρωπος και ακτιβιστής Καβαλά, είναι προφυλακισμένος από το 2017 με την κατηγορία για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί το 2013 και για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Νέας Ζηλανδίας όπως και της Γερμανίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, επικαλούνται τη δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού
Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του 2019, με την οποία ζητήθηκε από την Τουρκία η αποφυλάκισή του Καβαλά, ωστόσο η Άγκυρα τότε αδιαφόρησε.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, h γερμανική κυβέρνηση έχει αποφεύγει μέχρι στιγμής να εκφράσει δημόσια θέση, φαίνεται όμως πως θα κινηθεί συντονισμένα με τα άλλα εννέα κράτη. Κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως «έχουμε λάβει γνώση των δηλώσεων του Tούρκου προέδρου Ερντογάν όπως και τη σχετική ειδησιογραφία και συζητούμε αυτή τη στιγμή με τις άλλες εννέα εμπλεκόμενες χώρες».

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι ζητά διευκρινήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων

Η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Κλάουντια Ροτ, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζ. Σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, «οι αδίστακτες ενέργειες του Ερντογάν ενάντια σε επικριτές του πραγματοποιούνται όλο και πιο ανεξέλεγκτα.» Η «αυταρχική του πορεία» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και τη διακοπή της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Σε μήνυμα του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δηλώνει πως «μια πιθανή απέλαση» των 10 πρεσβευτών από το «νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία θα ήταν απερίσκεπτη, μη διπλωματική και θα αποδυνάμωνε τη συνοχή της συμμαχίας.»

Ο Γκραφ Λάμπσντορφ αμφιβάλει, ότι o Τ. Ερντογάν θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη. Σκληρή κριτική ασκεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Ρόμπερτ Ρέτγκεν, στη Süddeutsche Zeitung. Ενώ κάνει λόγο για «κλιμάκωση στην εξωτερική πολιτική», ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο, ότι «οδηγεί τη χώρα του περαιτέρω σε πλήρη απομάκρυνση από την Ευρώπη και τη Δύση.»

Μοναδικό κόμμα που δείχνει κατανόηση για την τουρκική στάση, είναι το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πετρ Μπύστρον, καταλογίζει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κομισιόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Αντί να επιλέξουν τη διπλωματική οδό για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά οι δύο θεσμοί επιδόθηκαν σε «πολιτικό ακτιβισμό». Αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εκτιμά ο βουλευτής του AfD.