Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από τους ΥΠΕΞ Ρουμανίας - Β. Μακεδονίας

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από τους ΥΠΕΞ Ρουμανίας - Β. Μακεδονίας

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν σήμερα στο Βουκουρέστι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Τέοντορ Μελεσκάνου και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

«Και οι δύο έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Ως έκφραση της δέσμευσής μας υπογράψαμε σήμερα ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με την ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και την υποστήριξη που είμαστε έτοιμοι να της χορηγήσουμε για την εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ενίσχυση της θεσμικής της ικανότητας, τη συνεργασία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε δε, ότι, συζήτησε με τον κ. Ντιμιτρόφ θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των επιστημών.

«Φυσικά - πρόσθεσε ο κ. Μελεσκάνου - έχουμε ενδιαφέρον να συνεργαστούμε με τη Βόρεια Μακεδονία και στον τομέα της Άμυνας. Το καθεστώς του συμμάχου του ΝΑΤΟ, το οποίο ελπίζω ότι θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατό, αποτελεί εγγύηση της σταθερότητας της Βόρειας Μακεδονίας και σταθερή δέσμευση έναντι των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών που είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της σχέσης μας και σε αυτόν τον τομέα.

Επαναβεβαίωσα, στον ομόλογό μου, την ισχυρή υποστήριξη της Ρουμανίας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και τον ενθάρρυνα να συνεχίσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρχουν τα πιο δυνατά επιχειρήματα που απαιτούνται για την υιοθέτηση απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2019».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία μας, μας περιβάλλουν (σ.σ. τη Βόρεια Μακεδονία) μόνο φίλοι και συνεργάτες. (Στόχος μας) είναι να ενισχύσουμε τα θεσμικά μας όργανα και θέλουμε το κράτος δικαίου να κυριαρχεί στην κοινωνία μας.

Είναι απαραίτητο να κάνει η ΕΕ αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να αναγνωρίσει και να αποφασίσει να αρχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας.Ευχαριστώ τη Ρουμανική κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και τον Ρουμανικό λαό για την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Ρουμανία είναι μια από τις πρώτες χώρες που το έχουν πράξει. Είμαι εδώ σήμερα και αισθάνομαι σχεδόν στο σπίτι μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP